Vesti -

Srbiji potrebni moderni stadioni

Beograd -- Sportski klubovi u Srbiji imaju rok do kraja godine da donesu plan višenamenskog korišćenja postojećih objekata.

Izvor: Beta
Podeli

Pomoćnica ministra prostornog planiranja Aleksandra Damjanović-Petrović kaže da je obaveza da prostorni planovi u Srbiji budu usvojeni svoje do 11. marta 2011. godine, ali da je Beograd probio taj rok i da se očekuje usvajanje tih planova za "par meseci".

"Plan generalne reguilacije sportskih objekata je oročen na septembar, ali se njegovo usvajanje očekuje do kraja godine", kazala je Damjanović-Petrović.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport istakao je značaj postojanja modernih sportskih objekata. "Multifunkcionalni objekti su od velikog ekonomskog i razvojnog značaja za svaku zemlju", rekao je Devenport.

Prema njenim rečima, potrebna je inicijativa sportskih klubova koji predviđaju i druge sadržaje u svojim objektima, kao što su trgovinski i zabavni centri i hotelski kapaciteti.

"Ako se to ne uradi, postojeći stadioni će moći samo da budu renovirani, sa postojećom namenom koja ne podrazumeva multifunkcionalnost", dodala je Damjanović-Petrovićeva.

Direktor Danas konferens centra Željko Pantić ponovio je da do kraje godine ili narednih nekoliko meseci sportski klubovi moraju da zahtevaju promenu plana namene svojih objekta i predvide komercijalne sadržaje.

"Može se desiti da regulacioni plan bude usvojen bez plana za komercijalne sadržaje sportskih objekata i da se onda ti objekti privatizuju i dobiju investitore, ali da regulacioni plan ne može da podrži multifunkcionalnost", istakao je Pantić.

On je podsetio da u Srbiji postoje zainteresovani domaći i strani investitori, da država sada ima zakone, ali je izrazio sumnju da ljudi u sportskim klubovima nisu svesni da će zapuštanjem objekata uskoro ostati bez medjunarodnih takmičenja.

"Imamo podršku Britanaca, Švajcaraca, Rusa i drugih, a sportski klubovi čekaju da im se kuća sruši na glavu. Za izgradnju stadiona potrebno su tri i po sezone i postavlja se pitanje da li Partizan ili Zvezda mogu da prežive tri godine čekajući da im se stadioni grade", rekao je Pantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.