Vesti -

Šarančić uhapšen zbog zloupotreba

Beograd -- Bivši generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić i još tri osobe uhapšeni su zbog sumnje da su oštetili Železnice Srbije za više od 1,24 miliona evra.

Izvor: B92, Blic
Podeli

Uhapšeni su bivši pomoćnik generalnog direktora Železnica Srbije Zoran Milićević, direktor Sektora za investiciju vuče i voznih sredstava Dragoslav Pejčić.

Uhapšen je i Milorad Čelebić, koji je poslovao preko firme Sibeks, čiji je vlasnik i direktor njegova supruga Marina Čelebić, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Oni su osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj tako što su od maja 2004. do oktobra 2006. godine prilikom nabavke šest dizel električnih lokomotiva od slovenačkih železnica i deset dizel motornih vozova u vlasništvu švedske firme "SwedeRail" omogućili pribavljanje imovinske koristi firmi "Friul Export s.p.a" iz Trsta i firmi "CO Rail.LLP" iz Londona u iznosu od preko 1.240.000 evra i time naneli štetu JP Železnice Srbije.

Velimir Ilić: Raščistiti sve afere

Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da je potrebno da se ovaj slučaj dovede do kraja, ali da je neophodno rešiti i sve druge afere u državi. "Mnoge afere su najavljivane bombasto kao na primer 'kofer' o kome se puno pisalo, a svi su oslobođeni", rekao je Ilić. "Pet godina Nova Srbija i ja proživljavamo jednu priču o lokomotivama, o železnici, o 'švedjankama' i tako dalje, meni smeta što to nije ranije, ako je bilo nekih problema, raščišćeno, a ako nema, ako je to politički samo zbog izbora u Boru i još nekim mestima, to onda nema smisla", dodao je on.

Kako je navedeno, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) je u cilju prikupljanja činjenica i dokaza, sarađivala sa italijanskim istražnim organima, Ministarstvom unutrašnjih poslova Slovenije i Kriminalističkom policijom Kraljevine Švedske.

Policija je obezbedila dokumentaciju koja se odnosi na nabavku lokomotiva, odnosno vozova, na osnovu koje su potvrđeni osnovi sumnje o izvršenju krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja imenovanih lica. Navedena lica će u zakonskom roku biti privedena istražnom sudiji Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, piše u saopštenju. SBOK je radio u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Kako prenose mediji, Železnice su kupile šest lokomotiva iz Slovenije koje su bile u upotrebi 33 godine, a svaku su platile oko 400.000 evra, iako su ih slovenačke Železnice prodale lokomotive prvom kupcu po ceni od po 350.000 evra. Isporučilac tih lokomotiva je bio Čelebićev butik, koji se vodio na više lažnih adresa.

Šarančić je pre dvadesetak dana za B92 tvrdio je da je nabavka lokomotiva iz Švedske i Italije "jedan od boljih poslova srpske železnice". On je tada tvrdio da su eventualne malverzacije na srpskoj železnici mogle postojati neposredno pred njegov dolazak na mesto direktora Železnica Srbije.

"Nemam nikakvu brigu da tu mogu da se dokažu bilo kakve zloupotrebe jer ih apsolutno nije bilo. Projekat remonta vagona bio dobar posao za srpsku železnicu, koji je u kompenzaciji sa preduzećem Želvoz koštao 510 miliona evra", rekao je Šarančić za B92 i ponovio da je u tom projektu urađeno sve u skladu sa zakonom.

Direktorovanje obeležile afere

Bivšeg direktora Železnica Srbije Milanka Šarančića pratile su nekoliko afera od 2005. do 2008. godine, kada je smenjen sa položaja. Među tim aferama bila je nabavka polovnih lokomotiva bez tendera i to od firme koja se bavi buticima, a domaći mediji su bili puni napisa da je Šarančić fakturisao izgradnju toaleta na železničkoj stanici u Kraljevu na 75.000 evra.

Njegovo ime vezuje se i za aferu nabavke službenih automobila za Železnicu u vrednosti od 2,2 miliona evra, a u žiži domaće javnosti bio je i pri kraju svog mandata, kada je započeo otkup službenog stana od 108 kvadratnih metara na Vračaru u Beogradu i to kreditom i kamatom od svega jedan odsto godišnje.

Istraga zbog nabavke polovnih vagona iz Švedske pokrenuta je još 2005. godine. Prema informacijama koje su se ranije pojavljivale u javnosti, vagoni stari 33 godine kupovani su bez tendera po ceni od 600.000 evra, i to preko Čelebićevog butika koji se bavi prodajom odeće. Iste polovne vagone prethodno su Šveđani kupili za po 30.000 evra.

Za prvih osam meseci 2008. godine potrošio je 28 miliona dinara u hotelu ”Beograd“, koji je ćerka firma ”Železnica Srbije“, a planirao je da na ime reprezentacije potroši čak 108 miliona dinara, pred smenu iste godine raspisao je nabavku 70 vozila, ukupne vrednosti oko dva miliona evra, ali je taj postupak obustavio novi direktor.

Poslednju platu koju je sebi dao, Šarančić je podigao na 640.000 dinara, pod izgovorom ”uspešnog poslovanja firme“, koja je jedan od najvećih korisnika budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.