Biz - B92.net

Politiko pisao o lobisti Junajted grupe – bio u centru skandala

Francuski advokat Benoa le Bret našao se svojevremeno u centru skandala o kojem je pisao i Politiko.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: dgmata/Shutterstock
Ilustracija: dgmata/Shutterstock

Naime, taj skandal ticao se sukoba interesa i kršenja etičkih normi.

Le Bret je u Briselu lobirao da ocene u novom izveštaju EK o napretku Srbije budu što negativnije, pre svega u delu gde se pominje srpski Telekom, što ovoga puta nije uspelo.

Francuz je na platnom spisku Junajted grupe još od 2014, a glavna meta su Telekom, najveći konkurent Junajted grupe, i nažalost Republika Srbija.

Benoa le Bret se angažovao kao lobista pri Evropskoj komisiji od oktobra 2008. godine, jedva koji mesec nakon što je prestao da radi u toj istoj Komisiji.

O ovom potezu Le Breta koji se doživljava kao sukob interesa i kršenje etičkih normi - da neko počne da lobira u moćnoj instituciji za koju je do juče radio i gde mu je poznato sve, od poverljivih informacija do zaposlenih - vrlo negativno je tada izveštavao uticajni Politiko.

"Benoa le Bret, šef kabineta evropskog komesara za pravdu Žaka Baroa, prešao je u privatni sektor. Izgleda da je stari dobri običaj 'hlađenja', period između rada u Komisiji i angažovanja na lobiranju, postao žrtva globalnog zagrevanja", pisao je Politiko, uz podsećanje da je Le Bret dugo vremena proveo na javnim funkcijama u
Briselu, kako u EK, tako u Stalnom predstavništvu Francuske pri EU.

Nije prvi put da se Junajted grupa, korporacija sa centralama u Holandiji i Luksemburgu i mrežom ofšor firmi po celom svetu, u Srbiji predstavlja kao žrtva vlasti i posebno Telekoma.

Posebno problematično u njegovom delovanju po "briselskim kuloarima" jeste da je on u Komisiji bio na pozicijama koje su i zvanično označene za "najvišeg službenika", dakle šef kabineta i zamenik šefa kabineta evropskih komesara.

Mnogi od ljudi koje je Le Bret svojevremeno zapošljavao i bio im pretpostavljeni do danas rade u Komisiji, što on koristi da na njih utiče, vrlo izvesno u zamenu za novac i razne usluge,

Benoa le Bret svakako nije jedini koji se ovako ponaša u Briselu, mada ono što njega izdvaja su visoke funkcije na kojima je bio u EK i odsustvo bilo kakvih etičkih normi u radu za klijenta poput Junajted grupe.

Ovim problemom, da na zakone i izveštaje Komisije utiču oni koji su do juče u njoj radili, nedavno se bavio i poslanik Evropskog parlamenta Danijel Frojnd.

"Pravila EU o etičkim standardima njenih službenika, pogotovo oko prelazaka u privatni sektor, slabo se primenjuju i loše su definisana. Na primer, odredbu da lobista koji je radio u Komisiji ne sme da kontaktira službenike EK s kojima je neposredno sarađivao praktično niko ne poštuje. I pored krupnih reči o transparentnosti i sprečavanju sukoba interesa, lobisti imaju veoma široko polje za nelegitimno delovanje", upozorio je Frojnd, poslanik Zelenih u Parlamentu EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Srbija