Biz - B92.net

Pljušte kazne za prostakluk

Beograd -- Komunalna policija krenula je u ofanzivnu akciju širom Srbije i žestoko kažnjava svakog ko baci opušak, pljune ili mokri na ulici, parku, trotoaru...

Izvor: Press
Podeli

Za samo desetak dana u Novom Sadu kažnjeno je 20 osoba zbog uriniranja u centru grada, od kojih su pojedini to radili i po katoličkoj crkvi!

Neretko se dešava da, uglavnom mladi ljudi, uriniraju i po samoj katedrali. Kazna je 5.000 dinara, a ukoliko policijska patrola uhvati nekoga „na delu" može da ga kazni i do 20.000 dinara. U poslednjih 10 meseci izrekli smo oko 2.500 kazni”, navodi šef novosadske komunalne policije Nebojša Radovanac.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović kaže da su samo u ovoj godini rešena 143 zahteva komunalne policije, a izricane su kazne za sve - uriniranje na javnom mestu, bacanje smeća, pikavaca, pljuvanje...

Prijave za mokrenje na javnom mestu može da podnese i MUP na osnovu Zakona o javnom redu i miru. Kazna je od 5.000 do 20.000 dinara ili 30 dana zatvora. Gradskom odlukom minimalna kazna smanjena je na 2.500 dinara.

"Uglavnom su izricane kazne srednje visine, ali se dešava da neko dobije i samo opomenu", kaže Marinović.

U komunalnoj policiji Beograda, s druge strane, navode da kazne za teže narušavanje komunalnog reda mogu da idu i do čak 75.000 dinara.

Zavođenjem reda bave se i valjevski komunalci koji su u ovoj godini kaznili dve osobe.

“Građani se često žale na nesnosni smrad, ali teško je prekršioca uhvatiti na delu. Imali smo takva dva slučaja i obe osobe su platile kaznu“, objašnjava Siniša Đurić, načelnik komunalne policije u Valjevu.

U ovom gradu izrekli su i pet mandatnih kazni od po 2.500 dinara građanima koji su bacili pikavac ili papir.

Koliko je ozbiljna ova akcija govori i podatak da su komunalci počeli čak i da rovare po smeću oko kontejnera kako bi pronašli bilo kakav dokaz čije je đubre i kaznili „vlasnika". Za ovu akciju dobili su i novu opremu - specijalne maske i rukavice, pa su kazne od po 5.000 dinara i naviše počele uveliko da pljušte u mnogobrojnim gradovima.

"Tačno je da se i to radi. Komunalci istresu kese da nađu neki dokaz čije je to đubre kako bi kaznili tog neodgovornog građanina. Ova služba je opremljena čak i maskama i rukavicama kako bi bezbednije mogla da rovari po kesama bačenim pored kontejnera ", objašnjava Miloš Stanojčić, načelnik Gradske uprave u Šapcu.

Ovaj grad je među prvima počeo da kažnjava i mokrenje na javnom mestu i to sa po 5.000 dinara..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.