Penzija akademika 57.800 dinara

Ministarstvo rada i socijalne politike brine o bezmalo 100.000 penzionera koji su svoja primanja ostvarili ”po posebnim propisima”.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 01.10.2011.

00:52

Default images

Među njima su i penzioneri koji su imali beneficirani radni staž, pa tako, osim nosilaca spomenica, bivših partizana, akademika, radnika saveznih ministarstava, država obezbeđuje isplatu i policajcima i rudarima.

Za sve njih zajedno, iz republičke kase godišnje se izdvaja 15,6 milijardi dinara. Novac se prebacuje na račun Fonda PIO koji potom ”distribuira” penzije onima koji su ih i zaslužili. "Penzije se, osim po opštim propisma, isplaćuju i na osnovu posebnih koji su važili u ranijim godinama, pa i u vreme SFRJ. Zato danas imamo penzionere koji su nekada radili u saveznim organima, saveznom ministarstvu inostranih poslova, ali i unutrašnjih poslova i slično", objašnjava Radina Todović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Ona navodi da se "osim njih, iz budžeta odvaja novac i za one koji su se penzionisali na osnovu beneficiranog radnog staža, kao što je slučaj sa delom radnika iz republičkog i saveznog MUP-a, kao i sa rudarima jer im se 12 meseci provedenih na poslu računa kao 18".

U republičkom Fondu PIO kažu da penziju, po posebnim propisima, samo u centralnoj Srbiji prima 17.641 radnik MUP i da su im prosečni iznosi na čekovima 41.100 dinara. Penziju od 23.406 dinara, iz istog regiona, u proseku prima i 2.327 rudara. Najveće iznose dobijaju akademici, pa njih 31 mesečno podiže 57.800 dinara.

"Akademici su ranije primali penziju koja je bila tačno definisana zakonom. Danas zaslužni građani primaju nacionalne penzije, koje se takođe isplaćuju iz budžeta, s tim da je to regulisano uredbom i zato bi se one pre mogle nazvati nekom naknadom, a ne penzijom", objašnjava Todovićeva.

U Penzijskom fondu dodaju i da je na njihovom spisku najviše penzionera koji su se registrovali kao borci posle 1943. godine i njih je ukupno 55.254. Najviše ih živi u centralnoj Srbiji i mesečno primaju 21.594 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

18 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: