Biz - B92.net

Pandemija povećala broj oglasa za posao - najviše za rad od kuće

Beograd -- Nacionalna služba za zapošljavanje će tokom ove godine sa pet milijardi 750 miliona dinara subvencionisati različite programe zapošljavanja 18.000 ljudi.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/lofilolo
Foto: Depositphotos/lofilolo

Pročitajte još:

Rad od kuće sve se više i nudi i traži: Da li je sve baš tako sjajno?

Ova zanimanja i veštine najviše se traže u Srbiji

Gradovi i opštine do srede mogu da konkurišu sa svojim programima.

Nacionalna služba za zapošljavnje (NSZ) u aprilu je raspisala 13 javnih poziva za bespovratna sredstva koja daje poslodavcima u privatnom sektoru i nezaposlenima koji žele da pokrenu sopstveni posao. Konkursi za poslodavce otvoreni su do kraja novembra, a za osobe sa invaliditetom do kraja godine, podseća RTS.

"Važno je napomenuti da su neki konkursi otvoreni kraće, kao što je recimo program samozapošljavanja za lica koja žele da započnu sopstveni biznis. On je otvoren do 17. maja. Program javnih radova je otvoren do 10. maja. Ovo je i prilika da pozovemo lokalne samouprave da do 5. maja podnesu svoje zahteve za udruživanje sa NSZ kako bismo mogli da finansiramo i njihove lokalne akcione planove", rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

Na podsticaje mogu računati oni koji zapošljavaju teže kategorije – nekvalifikovane, tehnološke viškove, starije od 50 godina, one koji su dugo na evidenciji biroa, Rome i osobe sa invaliditetom.

"Imamo i posebne kategorije lica koja se nalaze u domskom smeštaju ili hraniteljskim porodicama ili žrtve porodičnog nasilja. Zbog toga je važno da poslodavci vode računa koja lica angažuju, da li su ona u krugu tih teže zapošljivih kategorija kako bi mogli da koriste subvencije", dodao je Martinović.

A analiza tržišta rada koju je radio "Infostud" pokazuje da je i u otežanim uslovima pandemije povećan broj oglasa za posao i to prvenstveno za rad od kuće.

"Tako je on u početku iznosio negde oko 40-50 oglasa mesečno, i bili su ti brojevi dvocifreni duže vreme, ali sada on već iznosi, evo poslednji mesec ima preko 200 oglasa koji se odnose na rad od kuće", naveo je Miloš Turinski iz "Infostuda".

Nove tehnologije ukinule su mnoga radna mesta, pa oni koji dugo čekaju posao moraju da se prekvalifikuju. Zato treba iskoristiti i te programe Nacionalne službe za zapošljavanje, jer je prilagođavanje zahtevima tržišta neminovnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.