Biz - B92.net

Oko 300 medicinara iz inostranstva se prijavilo da dođu u Srbiju

Beograd -- Na poziv medicinskim radnicima u inostranstvu da se privremeno vrate i pomognu u borbi sa epidemijom prijavilo se oko 300 lekara i medicinskog osoblja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/XiXinXing
Foto: Depositphotos/XiXinXing

Poziv su uputili portal "Tačka povratka" i Vlada Republike Srbije.

Direktor programa "Tačka povratka" Ivan Brkljač rekao je da su ovi lekara popunili formulare koji su bili postavljeni na portalu i naveli datume i termine u kojima bi mogli da budu na raspolaganju Srbiji.

"Sve je zasnovano na volonterskom radu i oni bi se samo privremeno vratili u zemlju", objašnjava Brkljač i kaže da se za sada najviše njih prijavilo za povratak iz Nemačke i Sjedinjenih Država.

On dodaje da trenutno rade na formiranju baze podataka i napominje da će ovi lekari tek kada se iskoriste kapaciteti našeg zdravstvenog sistema, ukoliko bude potrebe, biti angažovani.

"Mi ne radimo stručnu trijažu, to će raditi Ministarstvo zdravlja, ukoliko za tim bude bilo potrebe. Prvo bi se iskoristio naš zdravstveni sistem, a onda ukoliko bude bilo potrebe, bi se povukli oni koji su u bazi", kaže Brkljač.

Program "Tačka povratka" realizuje se u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP),a svim slobodnim medicinskim radnicima u inostranstvu je i dalje otvoren.

Prijaviti se mogu popunjavanjem onlajn obrasca na adresi https://tackapovratka.rs/

Kontakt-osoba je direktor programa Ivan Brkljač i možete uspostaviti kontakt s njim putem i-mejla medicina@tackapovratka. rs ili telefona +381 11 3050 540 i +381 60 6969 138.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.