Vesti -

Milosavljević: Privredi treba pomoć

Beograd -- Privredi je potrebna veća finansijska pomoć države jer Srbija još nije izašla iz krize, izjavio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

On kaže da nedostaje konkretna pomoć države domaćim investitorima pod istim uslovima kao za strance. Srbija može da postane i regionalni ekonomski lider, ali je potrebna konkretna pomoć države domaćim investitorima, kakve imaju i inostrani, da bi ekonomska snaga države postala veća.

Ministar je kazao da se globalizacija neminovno odvija, ali da je nužno ukazati građanima da se opredeljuju za domaći proizvod. Srbija treba da učestvuje u globalizaciji tako što će dovesti velike svetske proizvođače, rekao je Milosavljević.

On je kazao da se u globalizaciji "svetski proizvodni džinovi ujedinjuju" i dodao da je "bolje da pokušamo da dovedemo nekog od njih, nego da samo uvozimo robu, za čiju su proizvodnju potrebna velika ulaganja".

Navodeći slovenački model, kojim država štiti domaće tržište, ministar je rekao da Srbija ne treba da se ugleda na njega, jer je poželjna još veća nezavisnost privrede od politike.

Ministar je ocenio da je odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU velika šansa za privredu Srbije, ali ono donosi i opasnost jer će više evropskih proizvoda stizati na tržište Srbije.

U narednim godinama Srbija zbog toga mora da poveća konkurentnost i kvalitet svoje robe, da obezbedi jeftinije uslove finansiranja, i tako što više domaćeg tržišta sačuva za domaću privredu.

Time čuvamo radna mesta, čuvamo ekonomsku snagu zemlje, a dobijamo i na političkoj snazi, ukazao je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.