Mali o pomoći od 100 evra: "Bitan je datum stupanja zakona na snagu" VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali jutros je u programu TV Prva govorio o državnoj pomoći za mlade u iznosu od 100 evra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2022.

08:13

Mali o pomoći od 100 evra:
Foto: Screenshot/Prva TV

"Odmah nakon emisije je u 9 sati sednica vlade na kojoj ćemo usvojiti odluke i uputiti ih skupštini, svi od 16 do 30 godina će moći da dobiju pomoć od države u iznosu od 100 evra", rekao je Mali.

Kako je naveo, prijavljivanje počinje 15. i trajaće do 30. januara, proces prijavljivanja je isti kao za onih prethodnih sto evra koje su dobili svi građani. Potrebno je pri prijavljivanju uneti ime prezime, JMBG i broj lične karte, kao i broj računa u banci.

"Ako pretpostavimo da će zakon biti usvojen sutra ili prekosutra, onda recimo ako 12. ili 13. januara stupa na snagu, dakle dotad ko je napunio 16 godina ima pravo ili nakon toga, bitan je datum stupanja na snagu datuma", objasnio je Mali.

Prijave idu ispočetka, dovoljno je 40 sekundi za prijavu, dodao je.

Ministar je rekao da je način prijavljivanja isti kao i za 100 evra pre dve godine i za pomoć 30 plus 30 evra, kao i da će građani morati ponovo da unesu svoje podatke na portalu Uprave za trezor.
"Potrebno je uneti ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte i da se izabere banka gde je otvoren račun, a ako ga nema, bira se ime banke gde ćemo mi otvoriti namenski račun", rekao je Mali.

"U subotu 15. januara kreće prijavljivanje, a 14. januara ćemo isplatiti svima u zdravstvu po 10.000 dinara. Tih ljudi ih oko 120.000, a 10. februara ćemo na račun svih penzionera isplatiti po 20.000 dinara, kao što smo obećali", istakao je Mali.

Ministar finansija je istakao da je ukupna državna pomoć dostigla 1.025 milijardi dinara, to jest 8,7 milijardi evra, što je ravno 18 odsto BDP-a Srbije.
"Rezultat toga je rast BDP-a lane od 7,5 odsto. Naš BDP je po prvi put dostigao 53 milijardi evra, dok su 3,9 milijardi evra SDI. Zadržali smo kredibilitet kao zemlja, sigurna smo destinacija za ulaganje, 56,8 posto je naš javni dug, dakle ispod standarda EU iz Mastrihta", naglasio je Mali.

"Čak 6,5 odsto nam je kumulativna stopa rasta za dve godine, ispred nas je samo Irska koja je specifična u tom pogledu", dodao je Mali i objasnio da sve te brojke ukazuju na snagu i stabilnost naše ekonomije.

"Subvenciju za nabavku fiskalnih uređaja smo do sada isplatili za 60.000 privrednika. Pozivam sve da iskoriste tu mogućnost", kazao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: