Vesti -

Mali najavio: Počinje isplata 10.000 dinara za ovu grupu građana

Socijalno ugroženim građanima Srbije država će isplatiti po 10.000 jednokratne pomoći, obavestio je ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs
FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Korisnici novčane socijalne pomoći i dodatka za pomoć i negu drugog lica danas će dobiti po 10.000 dinara, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, i naglasio da je u poslednje skoro četiri godine država isplatila oko 9,4 milijardi evra pomoći privredi i građanima uz potpuno očuvanje makroekonomske stabilnosti.

"To je pitanje brige prema svim kategorijama građana, ali i očuvanje radnih mesta, otvaranje fabrika, podizanje plata i penzija“, rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

On je podsetio da je juče svim penzionerima u Srbiji isplaćena pomoć od po 20.000 dinara, te da danas ide isplata jednokratnog davanja države od po 10.000 dinara socijalno ugroženim građanima, a da do kraja naredne nedelje sledi i isplata po 10.000 dinara svim srednjoškolcima.

1,65 miliona građana dobija 20.000 dinara. Mali: Isplata je počela VIDEO

"To su ispunjena obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Hvala još jednom penzionerima na razumevanju za teške reforme kroz koje smo prošli“, rekao je Mali i još jednom naglasio brigu države za sve njene građane.

On je istakao da podrška građanima traje sve vreme svetske krize, te podsetio da je država mlade prošle godine pomogla tri puta jednokratnim davanjima, dok je u septembru ove godine isplaćena i pomoć svim majkama dece do 16 godina.

Uz sve to, kako je rekao Mali, država nastavlja ekonomski rast što potvrđuju juče objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku u kojima se navodi da je rast srpskog BDP-a u trećem kvartalu ove godine 3,6 odsto.

"Očekivani ukupni rast za celu godinu je 2,5 odsto BDP-a u godini kada Nemačka tri kvartala zaredom beleži minus. Srbija pokazuje da se drži bolje u krizi“, poručio je Mali.

On je dodao da je stopa nezaposlenosti u ovom trenutku devet odsto, što je dalji pad ovog važnog ekonomskog indikatora sa pređašnjih 9,6 odsto, te podsetio da je 2012. stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila 25,9 odsto.

Mali je pojasnio da Srbija, osim rekordno niske nezaposlenosti, beleži i nikad veću zaposlenost budući da je 2,367 miliona građana zaposleno što je stopa zaposlenosti od, kako je rekao, 50,7 odsto.

"U ovom trenutku imamo najveći broj zaposlenih u istoriji uprkos svim krizama. Naša zemlja se i dalje bolje drži“, ocenio je ministar finansija rečima da je država na pravi način odgovorila na veliki broj izazova, te da su sve pomoći građanima posledica dobrih ekonomskih rezultata zemlje.

Ministar je podsetio da su u oktobru penzije povećane 5,5 odsto, ali i da penzionere očekuje dalji rast penzija od 14,8 odsto u januaru, kada će biti povećane i plate u javnom sektoru za 10 odsto i minimalna zarada za 17,8 odsto što je istorijski skok budući da će premašiti 400 evra, a da je 2012. iznosila tek 15.700 dinara.

"Za mesec dana dostižemo prosečan iznos penzije od 390 evra, a nekada su penzije iznosile 204 evra. To je merilo ekonomskog rezultata zemlje“, poručio je Mali, i dodao da i međunarodne finansijske institucije potvrđuju ekonomsku snagu Srbije i dobre rezultate koje ostvarujemo.

On je podsetio i da su od danas aktivne studentske kartice, koje će studentima koji se za njih prijave doneti brojne popuste i pogodnosti.

"To je samo još jedan način da pokažete brigu i ovo je primer politike koju sprovodimo - usmerene i ka najstarijima i ka mladima. Da mladima obezbedimo uslove da snove ostvare ovde“, naveo je Mali.

On je dodao da je sve spremno za predstojeću zimu, ali i da je država spremna da reaguje, ukoliko se za tim pokaže potreba.

"Pokazujemo odgovornu ekonomsku politiku koju sprovodimo deset godina unazad, ne odustajemo od toga“, rekao je Mali.

On je podsetio da je u Srbiji pre desetak godina prosečna plata iznosila 331 evro, da je svaki četvrti građanin bio bez posla, te da je od 2003. do 2012. godine pola miliona ljudi ostalo bez zaposlenja dok je, uz dvocifrenu inflaciju, kurs evra skočio sa 83 na 120 dinara.

"Za razliku od tih godina, danas imamo 467 otvorenih fabrika, nismo zaustavili nijednu investiciju, nabavljamo magnetne rezonance, ultrazvučne aparate za bolnice, spremamo se za organizaciju EKSPO izložbe tokom koje ćemo biti centar sveta“, rekao je Mali.

Mali je istakao da u ovom trenutku država na računu ima skoro pet milijardi evra i da je spremna na reagovanje po potrebi.

On je zaključio da svaki dan pokazujemo koliko se Srbija promenila, da je uspešna i stabilna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.