Vesti -

Lisovolik: Penzije pretnja Srbiji

Beograd -- Srbija ima ozbiljan problem sa održivošću penzionog sistema i treba što pre da nastavi reforme počete, pa prekinute 2005. i 2010. godine, kaže Bogdan Lisovolik.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Rešenje za poboljšanje penzionog sistema nije u povećanju stope doprinosa za obavezno penziono osiguranje, već u povećanju discipline naplate od obveznika tog osiguranja, u povećanju starosne granice i smanjenju i ukidanju beneficija za dobijanje invalidske i porodične penzije, rekao je Lisovolik, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji.

Lisovolik je naveo da Srbija ima visoku javnu potrošnju, koja trenutno iznosi oko 14 odsto BDP-a, u kojem velikim delom učestvuje i isplata penzija iz budžeta i upozorio da trenutno više od dva miliona zaposlenih izdržava nešto više od 1,5 miliona penzionera, sa tendencijom da taj odnos u bliskoj budućnosti bude jedan prema jedan.

Lisovolik je naveo da je potrebno motivisati ljude da što duže rade i povećati efiktivne godine radnog staža i ukazao da su zemlje Evropske unije to već učinile. "Previše ljudi se penzioniše pre nego što navrše pune godine staža, oko 60 odsto. Često se penzioniše i pre navršenih predviđenih godina starosti, takodje 60 odsto", naveo je predstavnik MMF-a.

Napominjući da povećanje stope doprinosa za obavezno penziono osiguranje nije rešenje za probleme penzionog fonda, već veća disciplina uplate doprinosa, Lisovolik je ukazao da se budžet mora rasteretiti velikih izdvajanja za penzijski fond, kako bi se ojačao realni sektor, na duže staze.

Lisovolik je predočio da reforma penzionog sistema nema alternativu ukoliko Srbija želi da poveća rast privrede.

Lisovolik je rekao da penzije u Srbiji nisu realno velike, ali da su velike u odnosu na ekonomsku situaciju.

Državna sekretarka u ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović navela je da oko 1,6 osiguranika finansira isplatu za jednog penzionera. Prema podacima resornog ministarstva u 2010. godini za isplatu penzija utrošeno je 14,1 odsto bruto društevenog dohotka.

"Ne mogu se svi problemi rešiti podizanjem starosnih granica za penzionosanje, ili sličnim merama. Osnovni pravac za uanpređenje penzionog sistema je poboljšanje prihoda i veći broj osiguranika", navela je Todović.

Ona je ukazala i da se često zaboravlja da održivost penzionog sistema zavisi od opšteg stanja ekonomije, zaposlenosti i visine zarade.

Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević naveo je da zaključno sa krajem juna ove godine oko 51.700 poslodavaca nije obračunavalo i uplaćivalo doprinose u skladu sa zakonom.

"Kod velikih privrednih sistema je napalata jako dobra u odnosu na male i srednje sisteme", kazao je Radosavljević

On je naveo i da je do kraja juna podneto oko 8.790 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka. Poreska policija podnela je i više od 1.600 krivičnih prijava zbog neobračunatih i neuplaćenih poreza i doprinosa u visni od gotovo devet milijardi dinara.

Prema podacima Poreske uprave dugovanja Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, sa kamatama, iznose više od 233 milijarde dinara.

Prema rečima direktora Poreske uprave od naredne godine ova institucija treba da uvede jedinstven elekstronski sistem, što će i unaprediti kontrolu i naplatu doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.