Biz - B92.net

Krenulo iz Mađarske

Dodatne količine gasa za našu zemlju potekle su iz Mađarske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: g_tech/Shutterstock
Foto: g_tech/Shutterstock

"Od 16 sati snabdevanje gasom u Srbiji u potpunosti je normalizovano", kazao je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

"U skladu sa ranije najavljenim, u 14 časova su potekle dodatne količine gasa iz pravca Mađarske, to su te interventne količine koje smo obezbedili i od 16 časova se može smatrati da su svi parametri sistema na onome što treba da bude i snabdevanje gasom u Srbiji je u potpunosti normalizovano", rekao je Bajatović.

Kazao je da će svih pet miliona kubika gasa koje je Srbija inverventno uvezla iz Mađarske biti isporučeno do šest sati sutra ujutro.

Takođe, Bajatović je rekao da još nema pouzdanih informacija kada će kvar na gasovodu u Bugarskoj biti otklonjen.

"Nije ni do 16 sati bio problem ni sa domaćinstvima, niti sa privredom. Mi smo samo zamolili najveće potrošače da u jednom momentu, jer bi nastala velika razlika u parametrima, ako je moguće da svedu svoj rad na tehnološki minimum. Da bi nam omogućili da sačuvamo sistem u što boljem stanju, jer smo tako bili u stanju da vrlo brzo oporavimo parametre sistema, što se sada i pokazalo", rekao je Bajatović.

Zahvalio je svima koji su pomogli Srbijagasu u ovoj situaciji, kako je rekao, u skladu sa zakonom propisanim normama.

"Mi smo obezbedili odgovarajuće količine i za sutra, ukoliko to bude trebalo, ako kvar u Bugarskoj ne bude popravljen", naglasio je Bajatović.

Podsetimo, ovo javno preduzeće je zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj interventno uvezlo pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je ranije danas rekao da se očekuje da će od 16 časova biti stabilizovani svi sistemi u snabdevanju gasa u Srbiji.

"'Srbijagas' je obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. I zajedno sa onim što možemo da proizvedemo u Banatskom Dvoru vratićemo sistem u potpunosti na parametre koji su normalni za rad sistema za sve potrošače, i domaćinstva i industriju", rekao je tada Bajatović.

Bajatović je pojasnio za Tanjug da je jutros posle tri sata pukla cev u rejonu kompresorske stanice Provadija u Bugarskoj, zbog čega je prekinuta isporuka gasa ka Rumuniji i ka Srbiji.

"U međuvremenu je pravac prema Rumuniji najvećim delom osposobljen, a što se tiče pravca prema Srbiji, radi se na saniranju pukotine na cevi. To je izazvalo poremećaj u srpskom sistemu zbog nedostatka gasa", objasnio je Bajatović.

Ranije je takođe istakao da je nezahvalno predviđati kada će Bugari otkloniti kvar i da trenutno ne postoje tačne informacije.

"Ono što možemo da očekujemo najbrže da se desi jeste da se sutra ujutru posle šest časova stabilizuju isporuke iz Bugarske. Ako se to ne desi, 'Srbijgas' će i dalje vršiti interventan uvoz gasa iz Mađarske ili Austrije. Stručne službe 'Srbijagasa' rade na tome", naveo je tada Bajatović.

Kako je ranije danas saopšteno, zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj prekinuta je isporuka gasa Novosadskim toplanama, i zato je jutros od šest sati prekinulo snabdevane toplotnom energijom i priprema tople potrošne vode za sve korisnike.

Posle normalizacije isporuke preduzeća "Srbijagas" i stabilizacije tehničkog sistema toplana, stoji u saopštenju, uspostaviće se uobičajen režim rada.

Poremećaji u drugim okolnim zemljama

Dotok gasa u Srbiju, Rumuniju i Mađarsku gasovodom Turski tok privremeno je obustavljen zbog pucanja cevi na deonici Vetrino–Hrabrovo u Bugarskoj, objavio je bugarski operater gasovoda Bulgartransgas u hitnoj poruci na svom veb-sajtu.

Radio Bugarska prenosi da je 1. novembra u 3,0 sata ujutro pukla cev na starom delu gasovod Bulgartransgasa u ataru sela Vetrino ka Rumuniji. Transport prirodnog gasa u Rumuniji je automatski obustavljen u 3.15 časova, a isporuke ka Srbiji i Mađarskoj su obustavljene u sedam časova, navodi se u vesti. Dodaje se da je jutros posle osam časova delimično obnovljen tranzit za Rumuniju i da su ekipe za vanredne situacije kompanije na mestu kvara kako bi oštećeni deo gasovoda zamenile u najkraćem mogućem roku.

Podsetimo, do poremećaja je došlo i u BiH, te je kompanija Energoinvest saopštila da je jutros od četiri sata došlo do kvara na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku, čime je poremećen normalan dotok gasa u tu zemlju.

Na terenu gde se dogodio incident niko nije povređen, niti je načinjena materijalna šteta trećim licima, saopšteno je iz Bulgartransgasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.