Srbija

Petak, 01.09.2023.

15:49

I Crna Gora vratila srpsko voće: "Ne jedite ga – opasno je"

Inspekcija je na graničnom prelazu sa Srbijom, Dobrakovo, sprečila uvoz skoro deset tona breskvi i nektarina iz Srbije.

Izvor: RTCG / K. Janković

I Crna Gora vratila srpsko voće:
Foto: shutterstock, DubMila

U voću je pronađen pesticid opasan po zdravlje ljudi, naročito dece – chlorpyrifos (hlorpirifos), potvrdio je Portalu RTCG direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

Ovaj pesticid je pronađen i u šljivama koje se iz Srbije uvoze u Hrvatsku, a što su objavili regionalni mediji.

Na pitanje da li ovog opasnog pesticida ima u Crnoj Gori, Đaković je rekao da je strogo zabranjena njegova upotreba, ali je u prethodnom periodu na uvozu pronađeno skoro deset tona koštičavog voća koje je sadržalo tu supstancu.

U pitanju su dve sporne pošiljke, obe poslate iz Srbije.

"Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu. Međutim, na uvozu je drugačija situacija – na graničnom prelazu Dobrakovo je oko deset tona breskvi i nektarina otkriveno sa tim pesticidom i to je sve vraćeno", pojasnio je Đaković za Portal RTCG.

Kaže da se analize rade na sve konzumno voće – breskve, šljive, nektarine i kajsije.

"Mi radimo analize na 400 rezidua pesticida što je ogroman opseg. Pregledano je svo voće", kazao je Đaković.

Ovaj pesticid često se koristi za zaštitu palmi i drugih biljaka, ali ne sme se koristiti za hranu jer je opasan po zdravlje ljudi, naročito dece.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je da nakon kontakta sa hlorpirifosom, kod potrošača može da dođe do različitih efekata na nervni sistem, poput glavobolje, zamagljenog vida, pojačanog lučenja pljuvačke, napada, a u ekstremnim slučajevima, u zavisnosti od količine i dužine izlaganja – i do kome i smrti.

Taj pesticid pronađen je u šljivama koje su iz Srbije poslate za Hrvatsku, potvrdio je i Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom.

Hrvati ponovo vratili srpsko voće: "Opasno po zdravlje – izaziva poremećaje"

Voće nije uvezeno u Hrvatsku, već je, kako prenose regionalni mediji, uništeno.

U Hrvatskoj i mnogim drugim državama pesticid hlorpirifos legalno se upotrebljavao do 2006. godine, ali je od tada zabranjen za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU.

Pronađen je nedavno i u breskvama iz Srbije.

Hrvati vratili srpske breskve sa granice

Početkom prošlog meseca je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu, koji je takođe poslat iz Srbije. U Crnoj Gori, kako su kazali tada iz Uprave za bezbednost hrane, tog čipsa nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

21 h

Podeli: