"Građani da ne brinu – neće biti odlaganja početka grejne sezone, kao ni restrikcija" VIDEO

Sve je spremno što se tiče grejanja i građani nema potrebe da brinu, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.09.2022.

14:14

Foto: Zvone/Shutterstock

"Neće biti odlaganja početka grejne sezone, kao što neće biti ni restrikcija, o tome nismo razgovarali niti planirali. Preporuke koje je Ministarstvo predložilo jesu apel i molba, a ne obaveze i odnose se na i na javni sektor i na domaćinstva. Da svako u svom domenu uradi sve što može da smanji potrošnju električne i toplotne energije. Pitanje da li će vrtići, škole, bolnice imati struju i grejanje je besmisleno" , izjavio je Ilić gostujući na televiziji Prva.

On je rekao da je bilo špekulacija da li će zdravstvene ili obrazovne ustanove imati struju ili grejanje, ali da u svim ustanovama direktori vode računa o tome da budu obezbeđeni osnovni uslovi za rad i boravak, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Preporuke nisu obavezne mere, već molba da javne ustanove, preduzeća, lokalne samouprave naprave svoj plan uštede. Sigurno je da komfor i bezbednost neće biti narušeni. Cilj je da probamo svi zajedno da budemo odgovorniji i solidarniji prema. To su sitnice koje mnogo znače, posebno kada govorimo o domaćinstvima koja će biti i nagrađena dodatno ukoliko potroše manje nego u istom periodu prošle godine", rekao je on.

Ilić je dodao da je Srbiji potrebna kultura štednje i drugačiji odnos prema energiji, pre svega električnoj koja je prioritet, i to ne samo u situaciji u kojoj se nalazi ceo svet, kada je energetska, privredna i ekonomska kriza jer, kako je istakao, danas nema privrede bez energetike.

"Mi trošimo 4 puta više energije nego što je to prosek u državama EU i potrebno da promenimo svoj odnos prema energiji, a Ministarstvo pomaže i pomoći će subvencijama i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela", rekao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: