Biz - B92.net

Evropska kriza neće uzdrmati Srbiju

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da je energetska situacija u Srbiji stabilna uprkos krizi na energetskim tržištima u Evropi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: nikkytok/Shutterstock
Ilustracija: nikkytok/Shutterstock

Oni su dodali da je obezbeđeno dovoljno energenata.

"Tržište energentima u Srbiji takođe je u ovom trenutku stabilno i naša zemlja će, u uslovima poremećaja koji postoje na globalnom tržištu, biti energetski bezbedna, sa stabilnim snabdevanjem energijom i energentima, i privrede i domaćinstava", zaključeno je na sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sastanku je rečeno da je neophodno upotrebiti sve mehanizme za očuvanje srpskog energetskog sistema, jer pored globalne energetske krize, na sistem može da utiče i povećanje potrošnje u prvih devet meseci ove godine.

Stigao predlog EPS-a: Uvesti strateške rezerve

Kako se dodaje u saopštenju na sastanku su predstavljeni izveštaji "Srbijagasa", EPS-a i EMS-a o ispunjenosti skladišta, količini energenata koje se uvoze, projekcijama o potencijalnom uvozu i očekivanja o potrošnji.

"Toplane u Srbiji imaju dovoljne količine energenata, a procenat ugovorenih snabdevanja biće dovoljan za isporuku toplotne energije za predstojeću zimsku sezonu", rečeno je na sastanku na kojem je najavljeno da će biti poreknut krizni plan.

Krizni plan će, kako dodaju biti pokrenut, radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz decembra 2018. godine, kao i da za naredne sastanke budu prikazane sve projekcije u vezi sa kupovinom energije i energenata i planom za obezbeđivanje neophodnih količina.

Srbija postaje važno čvorište; "Niko se neće smrzavati"

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća "Srbijagas", "Elektroprivrede Srbije", AD "Elektromreže Srbije", "Naftne industrije Srbije" a. d., Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", Javno komunalnog preduzeća "Beogradske elektrane", Grada Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.