Vesti -

Brnabić: Svaka čast Kori, nastaviću reforme

Beograd -- Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić kaže su prioriteti u njenom resoru poznati i dobro postavljeni, a da je njen zadatak da ih realizuje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Ona je rekla da neće biti velikog zaokrata u radu ministarstva na čijem je čelu i da će insistirati na obuci državnih službenika, kako bi se omogućilo da njihov rad bude efikasniji.

"Na racionalizaciju državne uprave gleda se dosta pojednostavljeno, odnosno isključivo kroz otpuštanje, gde ima manjka ili viška, ali bi fokus trebalo da bude na obuci državnih službenika kako bi bili efikasniji i profesionalniji na poslu", rekla je Brnabić za RTS.

Ona je precizirala da će u fokusu u narednom periodu biti i Zakon o finasiranju lokalne samouprave, koji je u resoru Ministarstva finansija.

"Puno je sada reformskih aktivnosti koje zahtevaju koordinaciju između različitih resora. Ja ima imam kordinaciju sa predstavnicima Ministarstva finanisja, imaćemo sastanke i videćemo kuda to ide", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će lokalne samouprave morati da podnesu teret i da usluge koje pružaju građanima i privredi moraju da budu takve da oni ne trpe. Uštede su neophodne, ali gledaćemo da građani zbog toga što manje trpe, navela je.

"Mi ćemo kao ministarstvo dati preporuke i trudićemo se da lokalne samouprave budu što zadovoljnije", rekla je Brnabić.

Govoreći o prethodnoj ministarki, Brnabić je rekla da je ona uradila neke stvari i da je sada na njoj više implementacija.

"Tako mi se čini i mogu da kažem da su me sačekale organizovane, sređene stvari i mogu da počnem da radim odmah. Počela sam da radim juče i već sam imala konkretne sastanke u vezi Zakona finansiranju lokalnih samouprava, dosta je urađeno, naročito oko nekih stvari koje nisu nešto naročito vidljive", rekla je Brnabić.

Primopredaja dužnosti kako je kazala obavljena i knjiški i dobila je kaže, izveštaj o tome šta je urađeno, šta je pokrenuto, sta je u procesu i onome što je planirano.

"Svaka čast na tome prethodnoj ministarki i mislim da je to ono gde je premijer napravio zamenu - da je imao nekog da za dve godine postavi sistem što je užasno naporan posao, i nadam se da sam ja osoba koja će to i da implementira", rekla je Braabić.

Upitana da li će imajući u vidu da je bila u NALED-u koji je davao različite preporuke za taj resor, sada imati više razumevanja za sporiju primenu nekih propisa, ona je navela da misli da kada je neko u vladi može da vidi mnogo širu sliku stanja nego što vidi kao predstavnik privrede, ili lokalne samouprave.

"Samo posle jednog dana sam uvidela da reforme koje zahteva privreda ili promene koje zahteva civilno društvo cesto moraju da cekaju jer kada vodite državu imate i druge prioritete. Tada vidite mnogo širu sliku i u tom smislu cu nastaviti da insistiram na onome na čemu sam i do sada, a to je dijalog jer mi kao predstavnici države moramo da razumemo drugu stranu. Ali i oni treba da imaju razumevanje kada su prioriteti neki drugi", kaže ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Branabić je dodala da ako se nešto dešava sporije ne znači da je to zato što neko ne želi da radi na tome, nego zato što postoje neki drugi prioriteti. Iako je zbog svog seksualnog opredeljenja izazvala veliku pažnju javnosti prethodnih dana, Brnabić kaže da veruje da je taj aspekt interesovanja za nju prošao i da to više nije u narodičitom fokusu javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.