Vesti -

Atrakcija u Srbiji: Ovako će izgledati najduža gondola na svetu FOTO

Čajetina -- Završni radovi na izgradnji Gold gondole "Zlatibor" koja će povezati centar Zaltibora sa ski-centrom Tornik su u punom jeku.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Kao najduža panoramska gondola na svetu, dužine devet kilometara, predstavljaće pravu turističku atrakciju.

Njen kapacitet biće 600 putnika po satu koji će se voziti u 55 moderno opremljenih kabina, a planirano je i proširenje na 90, kada će u vožnji dugoj 25 minuta kroz prelepe planinske predele moći da uživa 1000 putnika na sat.

"U pitanju su najsavremenije kabine, koje su prošle sve neophodne testove bezbednosti. Njihov kapacitet je deset putnika, biće dostupne i osobama sa invaliditetom, a u kabinama se nalazi prostor za odlaganje skija, snoubordova ili bicikla", izjavio je za Rinu Vladimir Josipović, iz preduzeća Gold gondola "Zlatibor" i dodaje da vožnja neće biti privilegija samo onih sa dubljim džepom.

"Cena karte biće dostupna svim građanima. Imaćemo i razne pogodnosti, porodične i grupne karte. Gold gondola pravljena je tako da bude dostupna svim turistima koji dođu na Zlatibor", kaže Josipović.

O bezbednosti se maksimalno vodilo računa, pa je tako mogućnost da Gold gondola stane u toku vožnje svedena na minimum.

"Napajanje gondole električnom energijom vrši se sa dve međusobno nezavisne stanice, a postoji i rezervni agregat koji se u slučaju nestanka struje na prve dve aktivira i putnike bezbedno vraća na početnu stanicu. Kako baš ni njamanju sitnicu ne prepuštamo slučaju, biće angažovana i Gorska služba spašavanja koja će dodatno voditi računa o bezbednosti putnika", rekao je Josipović.

Foto: Rina
Foto: Rina

Direktorka preduzeća Gold gondola "Zlatibor" Bojana Božanić ističe da se završni radovi sprovode planiranom dinamikom, a povoljni vremenski uslovi izvođačima idu naruku.

"Najkompleksniji deo svakako je međustanica na Ribničkom jezeru, tu se trenutno pripremaju uslovi za montažu stanice. U naredne dve nedelje montira se i glavna užetnjača, što stvara preduslove za razvlačenje sajle za prvih 4,5 kilometra, a onda ćemo nastaviti i od Ribničkog jezera do Tornika. Izuzetan težak posao predstavljalo je i postavljanje stubova na Torniku zbog velikog nagiba, ali i to smo završili", rekla je za Rinu Bojana Božanić.

Ona ističe da će do kraja godine biti završeno razvlačenje sajle, a prvi putnici će se najdužom gondolom provazati na proleće.

"Sad kad su završni radovi u toku, već pravimo planove na koji će Gold gondola funkcionisati, radimo na pripremi paketa i očekujemo da će ovaj projekat na našu planinu privući veliki broj turista i vinuti Zlatibor u još veće visine. Naš cilj i dalje ostaje milion turista godišnje", izjavila je Bojana Božanić.

Međutim, Zlatiborci ne miruju, pa je nakon završetka i puštanja u rad Gold gondole, za koju je izdvojeno 13 miliona evra, u planu i izgradnja još jedne panoramske gondole od Tornika do Čigote.

FOTO: Rina
FOTO: Rina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.