Vesti -

"Ako vas ne diramo, gde da štedimo"

Beograd -- Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da ako lekari, sudije i prosvetni radnici budu isključeni iz mera štednje onda neće imati gde da se uštedi.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Lično mislim da je svako smanjenje plata i penzija, koje su u poređenju sa potrošačkom korpom relativno skromne i male, bolno i ekonomski i politički i lično. Ali, ako nikome ne smanjimo gde ćemo da uštedimo", upitao je Vujović.

On je dodao da su plate i penzije četiri puta povećavane u toku krize, kao i da dok su svi u svetu smanjivali plate i penzije u Srbiji su one povećavane na osnovu političkih obećanja.

"Nasledili smo tu situaciju i sada to moramo da svedemo u realne okvire", rekao je ministar finansija.

Ministar je precizirao da su od 2009-2012. godine penzije vanredno povećane za 169 milijardi dinara, bez realnog osnova, dok je deficit izmedju troškova za penzije i doprinosa koji se daju u PIO fondu stalno rastao i on se isporučivan budžetu na finansiranje.

"To je jedan od izvora povećanja deficita sada. Mi smo došli do toga da taj deficit možemo samo da finansiramo zaduživanjem. Zbog ozbiljnosti molimo sve da podnesu jednokratnu žrtvu da bi se vratili na održiv put", naglasio je Vujović.

On je dodao i da je održiv put onaj gde Srbija nema deficit veći od dva do dva i po posto i gde učcešsće u BDP stagnira ili pada.

"Ovo povećanje sa 35 na 75 odsto BDP je neodrživo i dešava se i kroz budžet i kroz javna preduzeća", rekao je on i ponovio da je povećanje plata i penzija u vreme krize bilo nešto za šta se znalo da nije održivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.