Ratovi dostava: Kako je stradao "Donesi"?

Tržište dostave danas je postala prava industrija u kojoj se samo u našoj zemlji mesečno obrće 11 miliona evra.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: buryakphoto/Shutterstock
Ilustracija: buryakphoto/Shutterstock

Od perioda "Karibik Pice" kada smo do vrata mogli da poručimo samo picu ili hranu iz nekolicine restorana, do momenta kada nam dostava služi za poručivanje bukvalno svega, jeste prošlo i više od deset godia, ali tek novija merdžovanja i preuzimanja u ovoj industriji, pokazuju zapravo o kolikoj industrijskoj snazi i potencijalu je reč.

Snaga industrije vremenom jeste rasla - u igru jesu ulazili novi, manji ili veći igrači, sa konkurencijom je i usluga postajala kvalitetnija, ali danas kada na tržištu praktično imamo samo dva igrača ("Volt" ("Wolt") i "Glovo") imamo i situaciju da kvalitet i nije baš onakav kakav je bio. "Glovo" je nedavno "progutao" "Donesi", a korisnici kažu da su sa ovom novom akvizicijom progutani i mnogi restorani iz kojih smo do skora poručivali hranu, te da je mogućnost dostave ograničena. Mnogi od njih jasni su u stavu da su sa novim biznisom i "gutanjem" "Donesi" praktično postali žrtve akvizicije, piše Blic.

No, krenimo redom.

Prvo smo za dostavu hrane na kućnu adresu mogli da zovemo samo nekolicinu restorana brze hrane. Oni su i jedini radili dostavu. Onda se 2006. pojavio Donesi.com. Ovu kompaniju 2014. su kupili Kinezi "Food Panda". Dve godine kasnije "Kineze" je kupio "Delivery Hero". U maju ove godine španski "Glovo" je "pojeo" "Delivery Hero", a onda nam se početkom ovog meseca desilo da je "Donesi postao Glovo".

Čeka li nas drugačija dostava? Iz Glova za B92.net otkrivaju zašto su kupili "Donesi"

Tržište dostave hrane u Srbiji, ali i dostave sijaset drugih proizvoda i sitnica, ima relativno kratku istoriju. Ako ne računamo dostavu koju su restorani brze hrane radili pojedinačno decenijama unazad, kao i nekolicine kurirski službi čiji je obim poslovanja uvek bio relativno ograničen, prvi tračak nastanka pravog tržišta dostave hrane pojavio se 2006.

Tada je na ideju o izradi onlajn platforme za naručivanje i dostavu hrane došao bračni par Ivana i Vladan Zirojević. Napravili su "Donesi" i isprva je bilo moguće poručiti hranu iz 8 odabranih restorana u Beogradu. Kako je Ivana tada rekla za jedan beogradski mediji, postojali su planovi da se on pokrene i 2 godine ranije ali je ipak prevagnula ocena da je za takav potez bilo rano.

Poslovali su putem internet stranice, da bi početkom 2010. napravili prvu aplikaciju za android telefone. Od tada počinje postepeno širenje poslovanja.

U 2014. lokalni "Donesi", kupila je "Food Panda", firma koja je tada bila deo "Rocket Internet" grupe, kompanije specijalizovane za brz razvoj tehnoloških kompanija.

Spajanjem je sve ostalo isto, i brend i organizacija, s tim što se originalnom timu pridružilo nekoliko zaposlenih. Slično se desilo i 2016. kada je "Food Pandu" kupio konkurentski "Delivery Hero". Iako su domaći mediji ispratili i ovu akviziciju, ništa sem vlasničke strukture se nije drastično promenilo u poslovanju servisa za dostavu.

Dolazak stranih kompanija

Pre 2 i više godine, na tržištu dostave u kom je apsolutno dominirao "Donesi", pojavile su se i prve, i za sada jedine, inostrane kompanije za dostavu.

Prvo se na domaćem tržištu pojavio "Volt", finski startap osnovan 2015, i to u aprilu 2019. godine. Srbija je u tom trenutku bila 15. država, a Beograd 45. grad u kom je ova kompanija krenula sa dostavom. Zatim, u junu iste godine kompanija "Glovo" je počela da posluje u Srbiji. "Glovo" je osnovan 2015. godine u Barseloni i vrlo brzo je proširio svoje poslovanje na 26. zemalja širom sveta.

Dostava kod nas: Na vrata će vam najverovatnije pokucati Marko, najtraženiji predmet iznenađuje

Da je domaće tržište počelo da liči na inostrana tržišta, podstakla je i pojava prvih biciklista sa ogromnim rančevima, što žutih što plavih, po ulicama u Srbiji.

Od hrane do svega ostalog

Do prošle godine, mogli ste putem nekog od ovih servisa da poručite isključivo hranu, ali sa izbijanjem pandemije vrlo brzo je uključena i isporuka ostalih proizvoda (i iz samoposluga, radnji i farmaceutskih proizvoda). Takođe, se učestalost ovih aplikacija drastično povećala, što je dodatno ubrzalo razvoj tržišta.

Prema podacima predstavljenim u analizi Centra za istraživanje javnih politika pod nazivom "Uspon mobilnih aplikacija za dostavu hrane i prevoz putnika: Slučaj Srbije", samo prošle godine za vreme "lokdauna" tržište je poraslo za 20 odsto.

To što prodavnice ne rade ne znači da ne može da se kupuje: Internet prodaja "cveta" u Srbiji

Distribucija korisnika po aplikacijama na domaćem tržištu je izgledala ovako: 67 odsto ukupnih korisnika u Srbiji je biralo "Donesi", 25 odsto "Glovo" i "Volt" 15 odsto. U većim gradovima, kao što su Novi Sad i Beograd, udeo "Glova" i "Volta" je bio veći 30 i 34 odsto.

Što se tiče ostvarenih porudžbina, najveći procenat, čak 75 odsto se odvijao preko "Donesi" aplikacije", dok su "Glovo" i "Volt" ostvarili 28 i 26 odsto svih porudžbina. U studiji je objašnjeno da je ovakvo preklapanje moguće zato što deo korisnika koristi više aplikacija istovremeno.

Srpsko tržište aplikacija za dostavu hrane je tom prilikom procenjeno na skoro 11 miliona evra (10.810.338 evra).

"Donesi" je sada "Glovo"

Krajem maja 2021. godine je obelodanjena informacija da je "Glovo" preuzeo nekoliko kompanija iz Delivery Hero grupe, između ostalog i "Donesi" u Srbiji. Ukupna vrednost te akvizicije je bila 170 miliona evra.

Pored uzimanja većinskog udela na tržištu dostave hrane u Srbiji, čini se da je "Glovu" cilj da u Srbiji, predstavi i koncept Q-commerca (to jest, quick commerca/brze prodaje i trenutne isporuke), čemu ide u prilog i raspisana pozicija na njihovom sajtu za q-commerce menadžera u Beogradu.

Prestali da posluju i u Beogradu

To bi sve bilo u redu, pa čak i u izvesnom smislu poželjno, da nas od 2. septembra, kada je zvanično ugašen "Donesi", ne bombarduju konstantnim reklamama sa svih strana, od e-mejla do jutjuba.

Sa druge strane, veliki broj naših sugrađana se danima žali da niti mogu da dođu do željenih restorana, koji su se u migraciji sa "Donesi" na "Glovo" prosto izgubili, niti je "po novom" uopšte moguće dostaviti hranu u njihovu ulicu ili kraj grada.

Dodatan problem je i sistem poena koji je postojao na aplikaciji "Donesi", koji je takođe nestao.

Kiks sa kampanjom vrlo lako može da se ispostavi i kao kontraproduktivan, jer se čini da se usvojila negativna asocijacija na španski brend, a konkurencija je uveliko našla način da to iskoristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu