Jezero kod Loznice pocrvenelo: Oglasio se Rio Tinto

Kompanija "Rio Sava Eksplorejšn" (RSE), srpska kćerka kompanija "Rio Tinto Grupe", odbacila je nedavne tvrdnje medija koje su uzburkale javnost.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: G_TS/Shutterstock
Ilustracija: G_TS/Shutterstock

Ona je, naime, demantovala da je početak njenih iskopavanja razlog za obojenost crvenom bojom bare, odnosno jezera u mestu Gornje Nedeljice.

"Ovim putem obaveštavamo javnost da se bara (jezero) nalazi na privatnoj parceli na koju kompanija ne polaže prava, niti vrši nikakva ispitivanja. RSE poziva vlasnika parcele na kojoj se nalazi pomenuta bara (jezero) da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode", ističe se u saopštenju.

Hoće li Srbija dobiti rudnik litijuma? "O referendumu znamo ono što smo saznali iz medija"

RSE napominje da je takođe veoma zainteresovana da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave.

"U periodu od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo je 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar. Nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka, bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše. Imajući u vidu ove činjenice, apsolutno je nemoguće da su ove bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom", naglašava se u saopštenju.

RSE ukazuje da se Projekat Jadar nalazi u fazi studije izvodljivosti, i tek nakon ishodovanja svih dozvola može da počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta.

Vučić: "Oni misle da su ljudi u Jadru i Rađevini kreteni"

"Dakle, ne može biti reči da je Rio Tinto 'počeo sa iskopavanjem', jer nas od tog trenutka deli minimum pet godina", napominje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu