Na srpskim prugama tri nove drezine, još dve se testiraju: Ukupna vrednost - 4,5 miliona evra

Beograd -- Tri nove teške motorne drezine dobile su upotrebne dozvole i angažovane su na srpskim prugama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Infrastruktura železnice Srbije
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Za još dve je u završnoj fazi postupak ispitivanja i testiranja, nakon čega će i one biti uključene u redovan saobraćaj, saopšteno je iz "Infrastruktura železnice Srbije".

Kako se navodi u saopštenju, "Infrastruktura železnice Srbije" kupila je od francuske kompanije "Gajsmar" pet novih teških motornih drezina, koje predstavljaju mehanizaciju neophodnu za održavanje kontaktne mreže i elektrotehničku delatnost na srpskim prugama.

Ugovorena vrednost za svih pet drezina iznosi 4,475 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

U saopštenju se navodi da su takve drezine neophodne za rad "Infrastrukture železnica Srbije", kao i da to potvrđuje činjenica da je potpisan i aneks ugovora za nabavku šeste drezine, koja treba da stigne na srpske pruge polovinom 2022 godine.

Teške motorne drezine namenjene su za poslove održavanja elektrotehničkih postrojenja, opreme i uređaja kontakne mreže.

Takođe, pored redovnog održavanja koristiće se i na poslovima praćenja, obezbeđenja i provere investicionih radova.

Foto: Infrastruktura železnice Srbije
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Nove drezine za rad na kontaktnoj mreži, proizvedene u pogonima "Gajsmara" u Italiji, poseduju podiznu platformu, hidraulični kran sa korpom i ruku za prihvat sile kontaktne mreže.

Za poslove redovnog održavanja velika pomoć u radu je merni sistem koji putem kamere i pantografa snima sve parametre kontaktne mreže.

Analizom dobijenih podataka savremenim softverom omogućeno je dobijanje stvarnog stanja, detekcija kritičnih mesta, planiranje i optimizacija aktivnosti na poslovima redovnog održavanja i blagovremenog otklanjanja uz maksimalnu primenu mera zaštite radnika na radu.

Drezine poseduju prostor za prevoz ljudi, opreme i deo sa opremljenom radionicom.

Teške motorne drezine za održavanje kontaktne mreže proizvedene su po najnovijim standardima i u skladu sa najvišim propisima Međunarodne železničke unije.

U protekle gotovo četiri i po decenije, kako navode iz "Infrastruktura železnice Srbije", srpske železnice su nabavile samo jednu tešku motornu drezinu za održavanje kontaktne mreže i to pre skoro dvadeset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu