Srbija

Utorak, 09.03.2021.

12:21

"Mnogo manja nego kod drugih toplana": Gde je u Srbiji cena grejanja 68 dinara?

Toplana u Mionici radi na biomasu i greje oko 16.000 metara kvadratnih.

Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, bitpics

Znatno je jeftinija nego stara toplana i odličan je primer kako stare toplane čuvaju životnu sredinu i štede novac, rekla je danas ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović prilikom obilaska ove toplane.

Projekat nove toplane, prema rečima predsednika opštine Mionica Bobana Janković, realizuje se u tri faze.

Prva je izgradnja same toplane, druga je priključenje svih javniih objekata, a treća podrazumeva priključenje individualnih korisnika, odnosno kuća i stambenih zgrada.

Ta treća faza, naveo je on, biće realizovana tokom godine.

Ministarka je pozvala građane da se priključe na novu toplanu jer ona smanjuje i aerozagađenje.

U tom smislu, navela je da je prisustvo nekih štetnih čestica u vazduhu smanjeno i za 10 puta.

"Ova toplana je odličan primer savremene toplane na biomasu, ona smanjuje aerozagađenje i štedi novac", rekla je ministarka.

Dodala je da je cena grejanja od 68 dinara mnogo manja nego kod drugih toplana.

Podsetila je da je Ministarstvo imalo konkurse da i druge opštine zamene kotlove i smanje aerozagađenje. Istakla je da ovi projekti mogu da se rade kroz kancelariju za javna ulaganja što je slučaj i sa novom toplanom u Mionici.

Predsednik opštine naveo je da je opština ranije za grejnu sezonu izdvajala oko 23 miliona dinara, a prošle godine je izdvojila samo devet miliona dinara. Naveo je da nova toplana sada greje oko 16.000 metara kvadratnih, a da joj je kapacit 50.000 metara kvadratnih.

"Ove godine ćemo priključivati sve zainteresovane građane, nećemo naplaćivati priključke", rekao je on i dodao da za grejanje stana od 40 metara kvadratnih treba izdvojiti oko 2.200 dinara mesečno. Ministarka Vujović je navela da ministarstvo koje vodi radi na projektovanju regionalne deponije Kalenić Kolubara i dodala da će Mionica biti jedna od 11 opština koje će biti uključene u projekat čvrstim otpadom.

Navela je da je Mionica popisala divlje deponije i da se sada traže načini i mogućnosti za njihovo uklanjanje.

"Radiće se i dva prečistača za otpadne vode, jedan u Mionici varoš, a drugi u banji Vrujci", kaže Vujović.

To će se raditi kroz Kineski projekat u okviru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali je veoma važno za očuvanje životne sredine, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje novinara o zameni gradskog kotla u Valjevu, navela je da je Valjevo konkurisalo za to i da ako sve bude u redu očekuje da će se čitava gradska kotlarnica zameniti nakon završetka grejne sezone.

Predsednik opštine Boban Janković istakao je da je regionalna deponija na Kaleniću ključna stvar za ovaj kraj, jer bi se njome rešio problem ovdašnjih divljih deponija i uredila situacija kada je reč o odlaganju smeća i otpada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

23 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: