Srbija

Utorak, 09.02.2021.

18:40

Sume koje su mnogima nezamislive: Finansijski izveštaj o Velji Nevolji VIDEO

Poznato je da mafijaške organizacije raspolažu velikom količinom novca koja im, između ostalog, daje ogromnu moć.

Izvor: B92, TV Prva

Sume koje su mnogima nezamislive: Finansijski izveštaj o Velji Nevolji VIDEO
Pedja Milosavljevic/Starsport

Ali je večito pitanje - kako mafijaši dolaze do suma koje su običnim ljudima nezamislive?

Prema pojedinim saznanjima, mafijaška grupa Veljka Belivuka dosad je oprala gotovo 100 miliona evra stečenih kriminalnim radnjama.

Belivuk je samo u Beogradu imao nekoliko svojih "baza" - stan u kom je tokom pretresa pronađeno 60.000 evra, vilu koju je po ugledu na Šilerovu gradio na Zvezdari, kao i restoran i prostorije na stadionu FK Partizan.

Pored toga, Belivuk je, navodno, imao i štek vikendice na nekoliko lokacija u Srbiji.

Aleksandar Stevanović sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja navodi da je suština organizovanog kriminala da se nelegalno stečen novac ubaci u legalne tokove i da se posle toga koristi na načine u skladu sa zakonom.

Nije neobično da kriminalci koji su stekli ogroman novac od prodaje droge, otmica i drugih kriminalnih aktivnosti novac peru tako što otvaraju firme na tuđa imena koja se bave legalnom proizvodnjom.

Ipak, najučestaliji metod je ulaganje u stanogradnju. Samo kroz taj vid moguće je legalizovati ogroman novac.

Stevanović kaže da je to idealan teren za pranje novca, da je suviše velika količina novca u toj inudstriji i da se to teško kontroliše.

Kako pišu begradski mediji, Belivuk je kao radnik FK Partizan, mesečno na ime plate dobijao čak 5.000 evra. Navodno je, preko posrednika, bio i menadžer pojedinim fudbalerima. A od pre nekoliko meseci postao i jedan od čelnika FK Dinamo iz Pančeva. Upućeni smatraju da je i to bio paravan za pranje novca.

Policija je već pretresla nekoliko vikendica i štek-skrovišta Belivukove ekipe, a jedna od bitnijih baza bila je kuća u okolini Pančeva, u okviru koje je navodno postojala streljana, u kojoj su kriminalci vežbali da pucaju.

Prema nezvaničnim informacijama u ovu kuću odvodili su svoje žrtve koje su mučili i maltretirali.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: