Srbija 0

14.05.2024.

18:01

Vesić i Varhelji na otvaranju Intermodalnog terminala: Najveći projekat sa EU

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je danas zajedno sa sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem Intermodalni terminal u Batajnici ukupne vrednosti 15,5 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Vesić i Varhelji na otvaranju Intermodalnog terminala: Najveći projekat sa EU
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Podeli:

Tom prilikom naglasio je da je to najveći projekat koji je Srbija radila sa EU.

"Značajan je zato što pospešuje naš privredni rast. Ovo je infrastrukturni projekat koji omogućava da se razvija naša logistika i da na taj način iskoristimo sve pruge i puteve koje gradimo u Srbiji kako bismo imali bolji privredni rast i kako bi naš transport i saobraćaj uticao na dalji razvoj naše ekonomije", rekao je Vesić prilikom otvaranja Terminala.

Dodao je da je Srbija ne računajući poslednji grant u iznosu od 610 miliona evra za izgradnju brze pruge prema Nišu od EU dobili 550 miliona evra u oblasti transporta.

"Sa ovih 610 miliona taj iznos je prešao milijardu, a to je novac koji smo dobili za razvoj našeg transportnog sistema", istakao je Vesić.

Vesić je dodao pomoć koja je pružena daje Srbiji nadu da je EU vidi kao svoj deo i da će jednoga dana i Srbija postati deo EU.

"Više od pet milijardi evra do sada smo dobili u vidu kredita i drugih ulaganja koje smo iz EU i zato Srbija gradi tako veliki broj i autoputeva i brzih saobraćajnica i brzih pruga", rekao je Vesić.

Dodao je da je ponosan na to što je u poslednjih godinu i po dana pokrenuto najviše projekata kada je u pitanju železnički transport, a koji su godinama bili na čekanju.

"Počeli smo sa rekonstrukcijom pruge, od Niša prema Dimitrogradu, a u junu ćemo početi da radimo obilaznicu oko Niša. Radi se sada punom parom deonica Niš-Brestovac. Konkurisili smo za nastavak izgradnje brze pruge od Brestovca prema Preševu, a kasnije prema Skoplju", naglasio je Vesić.

Ministar je rekao da očekuje da će do kraja godine početi radove na deonici dva i tri pruge od Beograda do Niša.

"To su projekti koje znače budućnost Srbije i povezuju našu zemlju sa susedima, a onda naravno i sa evropskim zemljama", rekao je Vesić.

Komesar EU za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji rekao je da jee veoma srećan što vidi da se ono na čemu je EU zajedno radila sa Srbijom počelo da se materijalizuje.

"Ono što vidite ovde je transportni terminal koji predstavlja novi pristup. Jer ovo je transportni terminal koji je fleksibilan. Koristi se i za izvoz i za uvoz. I to je lagana struktura kao što vidite. Zato što je sposoban da raste kako će trgovina rasti", rekao je Varhelji.

Dodao je da su predviđanja EU da će transportni kapacitet Srbije porasti najmanje osam puta u narednih 10 godina.

"To znači da će ovaj terminal biti razvijen u glavno čvorište. I nadamo se da je ovo samo jedna stanica na putu. Videćemo stajališta koja idu na sever ka Novom Sadu, Subotici, na jugu ka Nišu. A možda ako budemo dobro radili i nka drugim lukama poput luke Bar", rekao je Varhelji.

Otvaranju terminala pored Vesića i Varheljia prisustvovali su između ostalih ministarka za evropske integracije Tanja Miščević kao i šef delegaicije EU Emanuele Žiofre.

Igradnja Terminala je finansiran delom bespovratnim sredstvima EU - 13,8 miliona evra, dok je Republika Srbija obezbedila 1,7 miliona evra.

Intermodalni terminal je logisticka platforma specializovana za prenos objedinjenog tereta, odnosno tereta utovarenog na intermodalne transportne jedinice, prelazeći sa jednog načina transporta na drugi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

22 h

Podeli: