Koje projekte u Srbiji će finansirati EU? Najvažnija železnica VIDEO

Na koliko novca iz Investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan može da računa Srbija i koji će projekti biti finansirani?

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

08:29

Koje projekte u Srbiji će finansirati EU? Najvažnija železnica VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

O ovome je za TV Prva govorila direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Ovaj plan predviđa devet milijardi evra bespovratnih sredstava.

"U pitanju je suma koja će dati veliki podsticaj razvoju regiona, a naravno i Srbije i dugoročnom oporavku od posledica pandemije. Cilj ovih sredstava je i da pokrenu tranziciju ka ekološkoj i održivoj, digitalnoj ekonomiji, kako bi se približila i integrisala u tržište EU

Kako ona kaže, sredstva su značajno povećana u odnosu na raniji period, odnosno zadnjih sedam godina, što pokazuje pre svega posvećenost Evropske unije ovom regionu i potrebu da podrži ekonomski i socijalni razvoj.

"Pored mobilizacije tih devet milijardi evra, biće plasirana i dodatna sredstva kroz garancijski fond za Zapadni Balkan koji bi trebalo i ima za cilj da podstakne ivesticije u narednih sedam godina, vredne 20 milijardi evra, u sinergiji sa najpovoljnijim zajmovima i finansijskim sredstvima i naše grupe, odnosno grupe Evropske investicione banke", rekla je Negre.

Ona je naglasila da će raspodela sredstava biti u skladu sa planiranim projektima, nekim koji su već u planu i naravno novim projektima u Srbiji i regionu.

"Pre svega, radi se o investicijama za obnovu železničke mreže, železničkog koridora. Pričamo o Koridoru 10, koji treba da efikasnije poveže Srbiju sa Hrvatskom, ali i Srbiju sa Severnom Makedonijom, Beograd, Niš i Prištinu", rekla je Negre.

Dodaje da će se raditi i na poboljšavanju plovnosti Dunava, koji je takođe transevropski koridor, a koji je i jako važan jer predstavlja prevoz robe i transport jednim čistijim putem.

"Do sada u reke u regionu i njihovu plovnost nije ulagano. Mi smo već prisutni na realizaciji te investicije sa 100 miliona evra i 14 miliona evra donacije. Znači, dodatna bespovratna sredstva su planirana da se nastave ulaganja u taj projekat", rekla je negre.

Kako kaže, takođe će biti ulagano i u povećanje digitalizacije, da se cela ekonomija podigne na jedan viši tehnološki nivo.

"U tom smislu, mi planiramo u jako kratkom periodu da potpišemo novi finansijski okvir za uvođenje brzog interneta u škole širom Srbije. Samo naše investiranje će biti oko 65 miliona evra i naravno u saradnji sa sredstvima iz budžeta Republike Srbije", rekla je Dubravka Negre.

Takođe, bitan fokus će biti na dekarbonizaciji ovog regiona, na prelasku na čistu, energetski efikasniju ekonomiju.

"Ulagaće se u projekte obnovljivih izvora energije, u sve ono što će pomoći da se ovaj region približi i priključi EU kada je u pitanju čistija ekonomija jer se Evropa obavezala do 2050. da postane prvi kontinent koji neće imati emisiju štetnih gasova. To su velike obaveze i planovi, a i veliki i jako skupi projekti koji treba da se realizuju u Evropi", navela je Negre.

Dodala je da su već u ovom periodu fokusirani i na privatni sektor.

"Zadnjih šest meseci potpisali smo nova finansiranja, baš za pomoć malim i srednjim preduzećima. Znači, privrednicima koji imaju problem sa likvidnošću, koji imaju problem da održe nivo poslovanja s obzirom na ekonomsku krizu koja je zbog zdravstvenih okolnosti zadesila i region i Srbiju. Potpisali smo nedavno nova ulaganja u vrednosti od 30 miliona evra koja će pomoći privrednicima u ruralnim sredinama, podstaći žensko preduzetništvo, koja će pomoći onima koji se bore da se izbore sa krizom. Nastavićemo ta ulaganja i paket ove pomoći takođe će usmeriti jedan dobar deo sredstava upravo na taj sektor, da se podstaknu privatne investicije", rekla je Negre.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: