Naučnicima istraživačima biće osigurana plata

Beograd -- Novi zakon o nauci, koji je vlada usvojila i uskoro će se naći u parlamentu, omogućava da naučnike istraživače angažuju u nastavi fakulteti i inovacioni centri.

Izvor: Politika
Podeli
FOTO: Depositphoto,  shock
FOTO: Depositphoto, shock

Zakon o nauci i istraživačima, koji je tokom javne rasprave podigao prašinu jer je deo stručnjaka smatrao da će oko 1.700 istraživača angažovanih na fakultetima i inovacionim centrima ostati bez posla, pre nekoliko dana je usvojila vlada, a krajem meseca se očekuje da će to učiniti i narodni poslanici.

Strah je izazvala glavna novina zakona - ukidanje projektnog finansiranja. Iako je ovaj model finansiranja, koji je podrazumevao da se plate i oprema istraživača obezbeđuju iz državne kase kritikovan jer nije služio svrsi već da se pretvorio u socijalnu kategoriju, tada je dočekan na nož, piše Politika. Sumnjalo se, naime, da će njegovo ukidanje poslužiti kao elegantan način za otpuštanje određenog broja istraživača.

Državni sekretar za nauku u Ministarstvu prosvete profesor doktor Vladimir Popović kaže da će istraživači kroz novi, institucionalni način finansiranja biti u boljoj poziciji.

Neke od njih će fakulteti i inovacioni centri angažovati u nastavi, ali će svi oni koji su na doktorskim studijama platu dobijati od ministarstva, i to u instituciji u kojoj su sada. To važi i za istraživače u naučnim zvanjima na fakultetima i inovacionim centrima.

"Istraživači su do sada bili nezaštićeni, nisu imali sigurna primanja. Ovaj zakon im obezbeđuje sigurnost. Oni istraživači koji su na doktorskim studijama mesečnu naknadu dobijaće preko resornog ministarstva, što je za neke od njih od pet do sedam godina, a sa druge strane moći će kod Fonda za nauku da konkurišu i sa svojim projektima", objašnjava profesor Popović.

strana 1 od 201 idi na stranu