Traže se projekti: EIB ulaže u Srbiju više od pola milijarde evra do 2022.

Beograd -- Evropska investiciona banka počela je novi ciklus investicija u infrastrukturne projekte u Srbiji vredan više od pola milijardi evra, kaže Dubravka Negre.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Prema rečima direktorke kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan, u idealnoj situaciji, sva sredstva biće upotrebljena do 2022. godine.

Povlačenje sredstava zavisiće, pre svega, od kompleksnosti projekata i kapaciteta nadležnih državnih i lokalnih institucija da sredstva iskoriste.

Evropska investiciona banka (EIB) počela je novi ciklus investicija u infrastrukturne i druge projekte u Srbiji vredan više od pola milijardi evra, kaže za Tanjug direktorka kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre

Uoči otvaranja poslednje deonice autoputa na južnom kraku Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru, koje je planirano za subotu, Negre podseća da je EIB finansirala 20 kilometara ove deonice autoputa u iznosu od 314 miliona evra.

Prema njenim rečima, u idealnoj situaciji, sva sredstva biće upotrebljena do 2022. godine.

Povlačenje sredstava zavisiće, pre svega, od kompleksnosti projekata i kapaciteta nadležnih državnih i lokalnih institucija da sredstva iskoriste.

EIB je u protekloj godini potpisao najviše ugovora za nova investiranja ikada u region Zapadnog Balkana, u visini od 1,1 milijardu evra, od čega više od 40 procenata ide u Srbiju, a ova godina, kaže Negre, biće obeležena pojačanim ulaganjem u infrastrukturu na lokalu.

"To su sredstva za opštinsku infrastrukturu po celoj Srbiji namenjena za poboljšanje infrastrukture vodosnabdevanja, vodovodne mreža, postrojenja za prečišćavanje...", navodi Negre.

Projekat finansiranja vredan 40 miliona evra, na šta treba dodati još 10 miliona bespovratnih sredstava EIB-a, trenutno se nalazi u Skupštini i čeka se glas poslanika.

"To je prvi put da Evropska investiciona banka iz svojih sredstava stavlja i bespovratna sredstva da se kombinuju sa našim kreditima", ističe šefica EIB-a, navodeći da dosta opština u Srbiji čeka na taj novac kako bi krenule u realizaciju projekata.

strana 1 od 219 idi na stranu