Izvoz drvne industrije u 2018. skoro 600 mil. USD

Beograd -- Sektor drvne i industrije nameštaja, zabeležio je rast u 2018. godini, proizvodnja nameštaja veća je za 6,3 odsto, a izvoz nameštaja za 12 u odnosu na 2018.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: DJSrki/Depositphotos
Foto: DJSrki/Depositphotos

Značajno je i povećanje suficita za 56 miliona dolara, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Ova industrija ima veliki potencijal da privuče strateške partnere, a važna je za Srbiju, zbog domaće sirovinske baze i visokog potencijala za razvoj preduzetništva, rast zaposlenosti i regionalni razvoj“, rekao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS i naveo da je udeo industrije nameštaja u BDP-u Srbije 1,4 odsto, dok je učešce u ukupnom izvozu 5,7 odsto.

Prošle godine izvoz nameštaja dostigao je 247 miliona dolara, dok je drugih proizvoda od drveta izvezeno za 340 miliona dolara.

Ukupan izvoz svih proizvoda od drveta bio je 587 miliona dolara, što je više u odnosu na prethodnu godinu za 85 miliona dolara, a suficit u drvnoj industriji Srbije iznosio 253 miliona dolara i povećan je u odnosu na prethodnu godinu za 56 miliona dolara, rekao je on.

Najveci izvoznik nameštaja u prethodnoj godini, prema podacima Privredne komore Srbije je kompanija Forma Ideale, koja je imala ucešce od 21 odsto u ukupnoj vrednosti izvoza nameštaja.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i programi podrške Razvojne agencije Srbije (RAS) sektorima prerađivačke industrije za mikro, mala i srednja preduzeća, koji obuhvataju i drvnu i industriju nameštaja.

U prvoj polovini maja biće raspisan program za podršku malim i srednjim preduzećima za ulazak u lance dobavljača a u toku je i realizacija RAS programa za individualno učešće na sajmovima u inostranstvu koji obuhvata i bespovratnu pomoć.

strana 1 od 241 idi na stranu