Han: EU morala da se zaštiti, ali verujem da će biti rešenja za Srbiju

Komesar za proširenje EU Johanes Han kaže da je EU morala da zaštiti tržište od nesrazmernog uvoza čelika, ali da veruje da će biti nađeno rešenje za Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

19:54

Han: EU morala da se zaštiti, ali verujem da će biti rešenja za Srbiju
(Foto: Thinkstock)

"Nama je bitno da utvrdimo da se ne radi zapravo o prikrivenom uvozu kineskog čelika u EU kroz treće zemlje, i mislim da je ta evropska pozicija razumljiva. Razumemo i Srbiju, i verujemo da ćemo naći razumno rešenje", rekao je Han u intervjuu za regionalnu televiziju N1.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obavestio je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića da predložene zaštitne mere EU na uvoz čelika neće "uopšte ili bar ne značajno" uticati na Srbiju. Han je rekao da je EU morala da reaguje zaštitom tržišta kako ne bi bilo nesrazmernog uvoza čelika u EU, što bi dovelo do poremećaja na tržištu.

"U tom smeru smo onda i mi preduzeli mere, o čemu smo s našim srpskim prijateljima jasno razgovarali, te verujem da smo našli rešenje koje odgovara našim interesima, ali koje našim srpskim kolegama i prijateljima ostavlja mogućnost odgovarajuće reakcije", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: