Brnabić najavila: Od Nove godine odbitak poreza i 80%

Sve vlade na Zapadnom Balkanu imaju ogromnu odgovornost da privrede zasnovane na investicijama transformišu u ekonomije zasnovane na inovacijama i starta-povima

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

10:40

Brnabić najavila: Od Nove godine odbitak poreza i 80%
Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije, Slobodan Miljeviæ

To je izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić u Sofiji na Evropskom start-ap samitu. "Pravni okvir je važan. Digitalizacija vlade i uprave važna je i stimulativna za start-apove", rekla je Brnabićeva, ukazavši i na značaj novih podsticaja.

U tom kontekstu, navela je da Srbija radi na izmeni poreskih okvira i da će, ako one i budžet prođu skupštinu, od Nove godine postojati 80 odsto odbitka na porez na dobit za kompanije koje ulažu u inovacije.

"Nadam se da ćemo privući kompanije. Tu je i pristup finansiranju i to je naš fokus za 2019. Koncept otvorenih podataka vrlo je stimulativan koncept za start-apove i doneli smo zakon o elektronskom pravljanju", rekla je srpska premijerka.

Ona je, međutim, upozorila i da nigde na Balkanu ne postoji kultura preduzetništva.

"Mladi žele posao ili u javnom sektoru, jer smatraju da je sigurniji, ili u velikim kompanijama, i veoma malo dece će u školi reći da želi da bude preduzetnik, kao što je slučaj u Izraelu. Zato je uveden predmet preduzetništva u školama", dodala je Ana Brnabić.

Navela je i da će onaj koji završi školu i otvori svoj posao, u prvoj godini rada biti oslobođen poreza. "Možete da probate svakako, ako uspete, odlično za preduzetnika, ali i za državu", istakla je premijerka Srbije.

Ukazala je i da "vlada ne zna sve i najbolje", i da zato treba da korača lagano, jer ne sme da se meša u taj sektor, već da sluša i pomaže. Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da je digitalizacija izazov za crnogorsku privredu i društvo.

"Svaki političcar želi da prikaže stanje bolje nego što jeste, ali po pitanju startap ekosistema, tu smo tek na početku i okruženje nije baš dobro, nema dovoljno kapitala za ulaganja u startapove, malo smo tržište i loše nam je zakonodavstvo. Ne postoje zakonske pretpostavke za startapove, već su uslovi isti kao za mala i srednja preduzeća", rekao je Marković.

On je naveo i da kreditne podrške i subvencije nisu adekvatne, a u realnom sektoru digitalna komponenta nije na zadovoljavajućem nivou.

"Svesni smo svih slabosti i sada radimo na više dokumenata, uključujući program do 2020.godine, koji će dati podsticaj startap preduzećima. Verujem da ćemo u narednoj godini napraviti veće iskorake. Svesni smo koliko je to važno za naš razvoj", zaključio je crnogorski premijer.

Makedonski premijer Zoran Zaev veruje da će region brzo uhvatiti korak sa Zapadnom Evropom.

"Naše vlade su u poziciji da razmišljaju o tome kako da podrže inovacije i startapove. Usvojili smo dobra zakonska rešenja, uz pomoć budžetskog novca mladi se usavršavaju i takmiče", naveo je Zaev.

Kako kaže, Makedonija je posebno fokusirana na tehnološki razvoj inovacija i u tome je podržano preko 100 kompanija.

"Mislim da se krećemo u dobrom pravcu. Veoma smo motivisani", rekao je Zaev, dodajući da njegova zemlja želi da koristi iskustva Izraela i Singapura.

Prema njegovim rečima, Makedonija je zemlja gde se najlakše ostvaruje profit. "Imamo resurse, partnerstvo vlade i kvalifikovanu radnu snagu", rekao je Zaev na pitanje zašto izabrati Makedoniju za poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: