"Kada su nagrli u Francusku rekli su "ne!", a Srbija..."

Beograd -- Srbija ima respektabilne prirodne i ljudske resurse, a da bi ekonomski napredovala potrebna joj je strategija privrednog razvoja, kaže ekonomista Srećko Đukić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

"Mi nemamo definisanu privrednu budućnost koja je stvar konsenzusa vlasti i opozicije i koja se sprovodi i onda kada se vlast promeni", ocenjuje Đukić u intervjuu za Magazin Biznis.

Prema njegovim rečima, državne institucije ističu da je budućnost srpske privrede u energetici i infrastrukturi, a to je, napominje, pretpostavka privrednog razvoja - jer da bi privreda funkcionisala, država mora da ima struju, gas i naftu, mora imati puteve, železnice...

"Drugo što se kod nas spominje je poljoprivreda", navodi Đukić, i istovremeno postavlja pitanje zašto onda prodajemo obradivu zemlju i naučne institute koji proizvode sadne materijale strancima, koji će njima upravljati u interesu svog ekstraprofita, a ne u interesu naše zemlje. Sa tim problemom se, kaže, susreo De Gol još 60-tih godina, koji je to nazvao "satelizacijom Francuske".

"Kad su američke, engleske i nemačke firme nagrnule u Francusku, on je rekao - ne! Ovih nekoliko strateških grana ostaju nama na upravljanje: avio-industrija, auto-industrija, hemijska industrija, kosmos... tu ulazi država Francuska i tu je naša kičma", kaže Đukić i ističe da mora biti jasno i šta je "kičma" Srbije u tom smislu.

Ističe da imamo ogromne ljudske resurse, mlade, školovane ljude, koji umesto da dolaze na domaće tržište rada odlaze u inostranstvo, kao i repsektabilan prirodni potencijal, i da je važno da se opredelimo šta ćemo sa resursima koje imamo -hoćemo li mi da ih koristimo ili ćemo da ih prodajemo.

"Zato nam je što pre potrebna saglasnost o nekoj projekciji budućeg privrednog rasta Srbije i oko toga treba da se fokusiramo", poručuje dr Srećko Đukić.

strana 1 od 263 idi na stranu