Biz / Srbija 0

"Kolubara" rame uz rame sa evropskim kopovima

Beograd -- EPS je započeo modernizaciju RB „Kolubara”.

Izvor: B92
Foto: EPS

Projekat ujednačavanja kvaliteta uglja u EPS-ovom ogranku RB “Kolubara”, koji će omogućiti značajne uštede, ulazi u završnu fazu i trebalo bi da bude završen u drugom kvartalu 2019. godine.

Cilj je i da „Kolubara-Metal” bude na tako visoko tehnološki razvijenom nivou, da bude moguće da se u samom EPS-u napravi rotorni bager. Završena je prva faza radova na novom monitornig sistemu koji sa 120 kamera pokriva RB „Kolubaru”. Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Foto: EPS

"Verujem da ćemo sledeće godine imati završen projekat i iz RB „Kolubara“ početi da isporučujemo ugalj ujednačenog kvaliteta, što će omogućiti uštede od 10 odsto uglja u termoelektranama i pouzdaniji rad termo blokova. Kasnimo tri decenije za zapadnoevropskim zemljama, ali sada smo na pragu realizacije projekta koji donosi brojne koristi EPS-u", istakao je Grčić.

Homogenizacija je deo prvog „zelenog projekta“ u JP EPS, ukupne vrednosti oko 180 miliona evra. Investicija u sam projekat homogenizacije i upravljanja kvalitetom uglja iznosi 54 miliona evra, zajedno sa izgradnjom nove deponije koja je neophodna za funkcionisanje sistema. Kompanija FAM isporučila je opremu za nove deponijske mašine, a očekuje se da će „Energoprojekt“ prevazići unutrašnje problema i nastaviti sa realizacijom svog dela.

"Realizovano je 85 odsto projekta koji je jedan od najvažnijih za RB „Kolubara“, ali i za proizvodnju električne energije u TENT-u. „Kolubara“ će konačno u 2019. biti na najvišem nivou, rame uz rame sa najefikasnijim zapadnoevropskim kopovima", rekao je Grčić

U obilasku radova na deponiji i modernizaciji kontrolne sobe u Drobilani bili su i Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS i Milan Mišković, direktor RB „Kolubara“ za proizvodnju uglja, Milan Đorđević i Miodrag Ranković, predsednici sindikata EPS-a i „Kolubare“.

"EPS je započeo modernizaciju RB „Kolubara”, a krajni cilj je da „Kolubara-Metal” bude na visoko tehnološki razvijenom nivou, tako da bude moguće da se u samom EPS-u napraviti rotorni bager", rekao je Grčić, prilikom obilaska proizvodnih pogona kolubarine organizacione celine „Metal” i dodao je da „Kolubara-Metal” ima svoje mesto u budućnosti kao najbolja metalska firma u Srbiji i na Balkanu.

"Ideja nam je da možemo sami, svojom pameću i opremom, da izgradimo kompletan bager „glodar” u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za oko pet godina moći da se pohvalimo da nam ne treba pomoć sa strane", rekao je Grčić.

Foto: EPS

Prvi korak u modernizaciji je nabavka robota za zavarivanje, vrednosti 24 miliona dinara. Reč je o prvom robotu u RB „Kolubara”, koji radi na zavarivanju papuča na bageru. Robot čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera. Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje. Nedavno je nabavljen i testiran a sada je već u punoj upotrebi.

U „Metalu” su istakli i važnost prese koja je jedinstvena u Srbiji zbog mogućnosti savijanja profila od 50 milimetara čeličnog lima. Grčić je najavio plan za modernizaciju „Metala” u narednim godinama i rekao da je u ovaj deo EPS-a nedavno zaposlena mlada devojka, treće plasirana na svetskom takmičenju u zavarivanju u Tokiju.

Grčić je obišao i novi monitoring centar u RB „Kolubara”, koji će biti veoma važan za podizanje bezbednosti u čitavom kolubarskom basenu.
Završena je prva faza radova, vrednosti između 45 i 47 miliona dinara, a trenutno 120 kamera pokriva delove RB „Kolubara”. Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera, kojima će biti pokriveni svi vitalni delovi „Kolubare”, čime se olakšava rad zaposlenima, podiže bezbednost i sprečavaju krađe materijlanih dobara.

"Investiramo u sve delove sistema, podižemo efikasnost i unapređujemo poslovanje. Deo tog ciklusa je i zapošljavanje mladih stručnjaka, u toku je konkurs za prijem 163 stručnjaka i očekujemo da ćemo dobiti najbolje mlade inženjere koji će nastaviti da doprinose modernizaciji i uvođenju najmodernijih tehnologija", rekao je Grčić.

Rudarski basen „Kolubara“ godišnje proizvede oko 30 miliona tona uglja iz kojih se u EPS-ovim elektranama u ogranku TENT proizvede više od polovine srpske struje.

Komentari 0
Čitajte
Pošalji komentar