"Srbija spremna za najnovije digitalne trendove"

Cilj tehnološkog razvoja i ulaganja u IT je prevazilaženje digitalnog jaza i omogućavanje opšte dostupnosti dobrobiti digitalizacije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

16:40

(Foto: Thinkstock)

To je izjavila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je istakla spremnost Srbije da prihvati najnovije digitalne trendove, ističući da Strategija razvoja mreža nove generacije do 2023. godine, koja je usvojena u aprilu ove godine, promoviše upotrebu računarstva u oblaku i Interneta stvari, kao i razvoj mobilnih sistema pete generacije (5G).

Podsetila je da je saradnja sa kineskom kompanijom "Huavei" u skladu sa implementacijom Memoranduma o razvoju Informatičkog puta svile, koji su potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik Nacionalne komisije za reforme i razvoj Narodne republike Kine Sju Šaoši.

"U okviru primene Memoranduma uspostavljena je zona ekonomske saradnje u oblasti 'pametnih gradova', izrade platformi za elektronsku trgovinu, razmene informacionih usluga i tehnologija, olakšavanje logistike i razmene tržišnih informacija", navela je Matić, piše u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je dodala da će tehničkoj realizaciji aktivnosti koje su definisane Memorandumom doprineti i dva sporazuma o strateškom partnerstvu koja su potpisana sa kompanijom "Huavei" - Sporazum o razvoju širokopojasne infrastrukture u Republici Srbiji i Sporazum o razvoju informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama.

Matić je, povodom jučerašnjeg sastanka sa potpredsednikom vlade AP Vojvodine i pokrajinskim sekretarom za privredu i turizma Ivanom Đokovićem, najavila i mogućnost saradnje sa kompanijom "Huavei" na projektu Novi Sad - pametni grad, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: