Srbija

Četvrtak, 19.04.2018.

12:56

Pronašli partnere na Kosovu - mešovita firma Srba i Albanaca

Privrednici iz Srbije, koji nastupaju na Međunarodnom sajmu privrede u Prištini, uvereni su da ekonomija treba da ide ispred politike.

Izvor: Tanjug

Pronašli partnere na Kosovu - mešovita firma Srba i Albanaca
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Smatraju da privredna saradnja može da prevaziđe sve barijere, ali ističu da očekuju da ih političari "prate" i podrže u takvom pristupu.

U organizaciji Privredne komore Srbije, više od 150 srpskih privrednika iz 70 kompanija prvi put nastupa na Medjunarodnom sajmu privrede u Prištini, koji će trajati do 21. aprila. To je izazvalo veliku pažnju, ne samo u Prištini, navodi Tanjug.

Američki ambasador Greg Delavi je zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom posetio srpske firme na sajmu, a američka agencija AP konstatovala da privrednici "prkose političkim sporovima".

Sami privrednici potvrđuju za Tanjug da su veoma zainteresovani da prošire poslovanje i povećaju prodaju na kosovskom tržištu.

Željko Stašević iz kraljevačke firme Amiga je prvi put na nekom sajmu u Prištini. "Ovde smo započeli saradnju sa kompanijom sa Kosova i cilj nam je da proširimo kontakte sa kosovskim firmama i da vidimo da li ima prostora da povećamo svoje prisustvo na tržištu. Nadamo se da će to biti rezultat ovog sajma"

Amiga se bavi proizvodnjom stubova za javnu rasvetu, stubova za telekomunikacije i dalekovode, tramvajske i trolejbuske stubove, čeličnih konstrukcija za proizvodne i sportske hale. "Nadamo se će država i Privredna komora Srbije obezbediti da zaista ekonomija ide ispred politike i da nećemo imati bilo kakvih prepreka za saradnju", naglasio je Stašević.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Menadžer prodaje u kompaniji Tigar, Miša Tošić, je takođe prvi put na sajmu, iako njegova kompanija ima dugogodišnje iskustvo prodaje na kosovskom tržištu. Kako kaže, kupci su pre rata na KiM bili uglavnom Albanci i Tigar je tada imao oko 20 objekata i predstavništvo u Prištini.

"Posle nije bilo posla, pa smo zatvarali jedno po jedno. Sada imamo dva do tri kupca godišnje, koji imaju određene nabavke. Imamo želju da proširimo naše aktivnosti ovde". Navodi da su pronašli novog partnera Izi step iz Kosovske Mitrovice, koji je u mešovitom sastavu - Albanci i Srbi, a koji će im obezbediti još bolje poslovanje na tom prostoru.

Prema njegovim rečima, uglavnom se na KiM traži obuća i "tigar lepak", lopte i Tigar pokušava da proširi prodaju i na specijalizovane proizvode, na primer sertifikovani program obuće - vatrogasne čizme, lovačke, ribolovačke, rudarske i druge.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Dragiša Riznić, šef proizvodnje u Tehnoopremi iz Kraljeva, koja se bavi preradom drveta i proizvodnjom nameštaja i izradom ploča, kao i pravljenjem peleta, kaže da do sada nisu imali iskustva na KiM, i da su zato došli na sajam u Prištini. "Tražimo potencijalne kupce za pelet i druge proizvode. Tražimo i distributera, najviše nas interesuje da nađemo generalnog zastupnika", dodao je.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Član menadžmenta u firmi Aleva Mirko Asanović je rekao da sajam vide kao priliku za proširenje kontakata i poslovanja na KiM.

Već stabilno posluju na KiM, ali da su sada, navodi, predstavili dve nove linije proizvoda, koji su skoro predstavljeni i u centralnoj Srbiji, a u pitanju su proizvodi bez šećera, nemanjeni osobama koje zdravo žive, kao i organska hrana namenjena deci.

"Vrlo brzo će se naći i na ovom tržištu. Ovo je još jedan način - da put proizvoda ne poznaje granice i da ekonomija prevazilazi sve barijere". Rekao je i da iz godine u godinu imaju rast prodaje proizvoda na kovosvskom tržištu. Menadžer prodaje Marijan Milošković iz Agro-mila iz Pojata koji proizvodi stočnu hranu rekao je već posluju na KiM i da su ranije bili na poljoprivrednom sajmu u Prištini. "Za sada smo zadovoljni, imamo dugogodišnju saradnju sa postojećim distributerom koji je iz Prištine. Nema prepreka, saradnja je za sada odlična".

Inače, kaže da na KiM traže kompletan program stočne hrane, za piliće, koke nosilje, junad i krave muzare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: