Krkobabić i Hočevar o saradnji i formiranju zadruga

Beograd -- Ministar Milan Krkobabić i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oni su razgovarali i o formiranju zadruga i konceptu socijalnog preduzetništva u selima u Srbiji sa katoličkim i mešovitim stanovništvom.

Ministar Krkobabić rekao je da je na sastanku zaključeno da je zadrugarstvo jedan od načina da sela opstanu i zažive, kao i da je socijalno preduzetništvo šansa za marginalizovane i ugrožene socijalne grupe.

''U narednom periodu pojačaćemo aktivnost u selima i naseljima sa katoličkim i mešovitim življem da razmotrimo gde mogu da se formiraju nove zadruge, a gde da pomognemo postojeće'', naveo je Krkobabić nakon susreta sa Hočevarom.

Kako je rekao, cilj je da se stvore bolji uslovi za život u selima i da mladi imaju mogućnost izbora.

''Moraju da imaju dom zdravlja, školu, ali i bazičan izvor egzistencije. Da li će to biti zemljoradnička, turistička, uslužna ili drugi tip zadruge zavisiće od konkretnih situacija'', ukazao je Krkobabić.

On je dodao da će u narednih nekoliko nedelja obe strane izaći sa jasnim predlozima o formiranju zadruga i mogućnostima socijalnog preduzetništva nakon čega će se, kaže, posvetiti rešavanju konkretnih problema.

''Uspeh naše misije zavisiće od tih pojedinačnih primera, ne možemo stići u svako selo, a ima ih oko 4.700, ali možemo da uradimo ključne stvari koje će drugima poslužiti kao primer da mogu da se samoorganizuju'', ukazao je Krkobabić.

Ministar je zahvalio Hočevaru, koji je i predsednik humanitarne organizacije Katoličke crkve ''Karitas'', na dugogodišnjoj pomoći najugroženijima u Srbiji i na želji da se aktivno uključi u zajedničku misiju očuvanja sela i ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa ministrom Krkobabićem s kojim je, kaže, dogovorena saradnja u budućnosti, a pre svega, zajednička briga o porodicama u selima.

''Područje našeg rada je jako blisko. Mi uvek radimo za čoveka, pomažemo našim vernicima, a uvek nam je na prvom mestu čovek i nije važno kojoj naciji i religiji pripada'', naglasio je Hočevar.

Dodao je da su na prvom sastanku sa Krkobabićem evidentirane mogućnosti za saradnju i najavio prve konkretne korake zajedničkog delovanja.

''U mnogim krajevima Srbije gde su rudnici naseljavalo se mnogo katoličkog stanovništva. Ti rudnici su zatvoreni, a u tim naseljima više nema ljudi ili su svi bez posla, Naš zaadatak je da im damo smisao da ostanu na selu'', poručio je Hočevar.

Vesti

strana 1 od 259 idi na stranu