Kako sakriti telefonski broj od nasrtljivih trgovaca

Srbija bi po uzoru na Hrvatsku mogla da uvede registar brojeva čiji vlasnici ne žele da ih kontaktiraju razni trgovci ili političke stranke

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2018.

12:36

Kako sakriti telefonski broj od nasrtljivih trgovaca
(Foto: Thinkstock)

Fiksni telefoni korisnika u Beogradu ovih dana više zvone ne samo zbog nasrtljivih trgovaca već i zbog predizborne kampanje, piše Politika u današnjem štampanom izdanju.

Zaštita od nepoželjnih poziva i dostupnost brojeva telefona mimo volje vlasnika već je godinama problem, a rešenje bi moglo da bude slično onom kome je pribegla Hrvatska. Ova zemlja je od februara prošle godine uvela besplatan registar „Ne zovi” u koji se do sada upisalo 29.000 građana Hrvatske koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili slanjem SMS-a ili MMS-a radi reklame ili prodaje proizvoda. Ovaj registar, koji je osnovan u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača Hrvatske, pokazao se kao dobro rešenje.

Pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije Marko Dragić smatra da korisnici telefonskih brojeva u Srbiji nisu dovoljno zaštićeni i da bi vlasnici telefona trebalo zajedno da deluju.

"Trebalo bi se obratiti povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, jer telefonski ili mobilni operater ne sme da daje ničije podatke bez pristanka. Operateri je najpre trebalo da zatraže saglasnost potrošača, a nisu, i zato bi građani trebalo da pokrenu kolektivnu tužbu protiv operatera i da se tome stane na kraj. To, nažalost, neće zaživeti kod nas još neko vreme jer se pojedini građani još uvek rado odazivaju na pozive za razne promocije ili se plaše da prijave ove koji ih uznemiravaju", kaže Dragić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: