"Ovo je značajno za učesnike u prevozu"

Beograd -- "Vodič za transport opasne robe", čija je radna verzija predstavljana predstavlja dobru inicijativu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Grupacija za transport opasne robe Privredne komore Vojvodine (PKV) ocenila je i da je značajno pomoćno sredstvo za sve učesnike u takvoj vrsti prevoza.

"'Vodič' predstavlja značajan dokument namenjen onima koji imaju potrebe za transportom opasne robe i otpada, svim učesnicima u transportu opasne robe, kao i onima koji nameravaju da počnu da se bave delatnošću pružanja usluga u transportu opasne robe", rekla je sekretar Udruženja usluga PKV Slavica Hajder.

Prema njenim rečima, analizom i sugestijama koje su predložili članovi Grupacije i Klastera opasne robe Srbije, uticaće da se dobije kvalitetan dokument koji će služiti kao pomoćno sredstvo za ciljnu grupu koja primenjuje Zakon o transportu opasne robe, saopštila je PKV.

Ona je podsetila da je oblast transporta opasne robe izuzetno kompleksna, jer su, kako kaže, u obavljanju transporta opasne robe, prisutni brojni bezbednosni rizici.

"U okviru udruženja usluga PKV, opredelili smo se da formiramo ovakvu jednu grupaciju, koja je konstituisana krajem oktobra prošle godine, a kako se danas održava treća sednica, mogu reći da smo jako zadovoljni dosadašnjim radom. Ostvarili smo jedan cilj, a to je da imamo dobru saradnju i komunikaciju sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) - Odsekom za transport opasne robe koje je i nadležno za donošenje i sprovođenje zakonske regulative", rekla je Hajder.

Potpredsednik Klastera opasne robe Srbije Nedeljko Tadić ocenio je da je "Vodič za transport opasne robe" - dobra inicijativa.

Ideja je potekla od Ministarstva, odnosno Odseka za transport opasne robe sa ciljem da se svim učesnicima u transportu opasne robe na neki način omogući dostupnost svih informacija koje u vezi sa ovom oblašću.

Tadić dalje ističe da su savetnici za bezbednost najbitniji segment u ovom dokumentu.

"Na samom početku 'Vodiča za transport opasne robe', ističe se potreba za savetnicima za bezbednost koji su zakonska obaveza svih učesnika u transportu opasne robe, a koji nažalost još uvek nisu toliko zastupljeni u privredi, odnosno u oblasti transporta opasne robe", rekao je Tadić.

Na današnjoj sednici, članovi Grupacije imali su priliku da daju primedbe, predloge i komentare na predloženu radnu verziju "Vodiča za transport opasne robe".

Pored članova, podršku radu Grupacije učešćem u sednici pružili su predstavnici predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - šef Odseka za transport opasne robe Bojan Miljković i savetnik Odseka za transport opasne robe Ana Seničić, kao i predstavnici Klastera opasne robe Srbije, Nebojša Jevtić iz Privredne komore Srbije, koordinator rada udruženja PKV Dragomir đukić, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja industrije PKV Zoran Trpovski.

strana 1 od 281 idi na stranu