Devizne rezerve nam se "istopile" na 9,96 mlrd €

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju decembra 2017. godine iznosile su 9,96 milijardi evra i za 144,1 milion evra su manje nego u novembru.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

15:55

Devizne rezerve nam se

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 176 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve) iznosile su na kraju decembra 8,27 milijardi evra, što je za 105 miliona evra manje nego prethodnog meseca.

Smanjenje bruto i neto deviznih rezervi je gotovo u celosti rezultat smanjenja deviznog duga države i nepovoljnih promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, navela je centralna banka.

Država se u decembru po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu neto razdužila 126 miliona evra, dok je negativan efekat međuvalutnih promena iznosio 20,9 miliona evra.

Prilivi deviza u ukupnom iznosu od 166,7 miliona evra po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, u potpunosti su pokrili odlive iz deviznih rezervi od 163,9 miliona evra po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu, manjeg izdvajanja banaka na račune devizne obavezne rezerve i servisiranja stare devizne štednje.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosila je 1,45 milijardi evra i bila je za 487,7 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U 2017. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 7,52 milijarde evra.

U decembru je dinar nominalno ojačao u odnosu na evro 0,8 odsto, a NBS je, da bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacija deviznog kursa, uglavnom prodavala devize (neto prodaja je iznosila 135 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: