"Razočaravajuć rast, a okolnosti bile povoljne"

Srbija će ove godine imati skroman privredni rast a uslov da dogodine bude veći je rast investicija i popravljane privrednog ambijenta, rekao je Milojko Arsić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

09:45

Foto: Tanjug, arhiva

"Privredni rast će ove godine biti manji od dva odsto dok će stopa rasta zemlja centralne i jugoistočne Evrope biti četiri odsto, a razlog su osim vremenskih neprilika i fundamentalne slabosti i propusti u ekonomskoj politici", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić na promociji časopisa Fonda za razvoj ekonomske nauke "Kvartalni monitor".

Naveo je da je u budžetu ove godine ostvaren fiskalni suficit, prvi put posle deset godina, da su niske kamatne stope, stabilizovana inflacija i smanjeni loši krediti, ali je i javnim preduzećima uzeta dividenda zbog čega nisu mogla da investiraju.

"Postignuta makroekonomska stabilnost je još uvek krhka jer su spoljni i javni dug visoki, a jačanje dinara utiče na ponovni rast spoljnog deficita", rekao je Arsić.

Dodao je da je rast od dva odsto u ovoj godini "razočaravajući" s obzirom na to da su međunarodne okolnosti bile izuzetno povoljne jer tražnja u evropskim privredama raste a ponuda jeftinog kapitala je obimna i cene na svetskim tržištima su povoljne za Srbiju.

Apsurdno je, kako je rekao, napuštati ekonomsku politiku privrednog rasta zasnovanu na investicijama i promovisati rast na inovacijama kako je nagovestila premijerka (Ana Brnabić), jer su one već sadržane u investicijama, a rast na inovacijama moguć je u visokotehnološkim privredama.

Arsić je rekao da je napredak u reformama u Srbiji bio skroman jer je bila izborna godina, a određen napredak je postignut u reformi Poreske uprave i suzbijanju sive ekonomije kao i u pojednostavljenju nekih administrativnh procedura i izdavanju gradjevinskih dozvola.

Opšti uslovi poslovanja koji se odnose na efikasnu zaštitu svojine i ugovora, finansijsku disciplinu i suzbijanje korupcije su, kako je rekao, vrlo nepovoljni.

"Privreda Srbije bi naredne godine mogla da ostvari rast od četiri odsto ali bi trebalo povećati investicije i prepustiti javnim preduzećima dividendu kako bi mogli da ulažu u razvoj", rekao je Arsić.

Komentarišući fiskalnu politiku za narednu godinu Arsić je rekao da bi bilo bolje da je projektovano da plate naredne godine rastu manje, a da je "fiskalno rasterećenje rada veće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: