Hrlili u Mađarsku, a za njih Srbija "šoping meka"

Nekada se iz Srbije masovno odlazilo u Mađarsku u kupovinu. Mnogi su živeli od šoping tura u Segedinu, a sada je obratno.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.11.2017.

16:09

Hrlili u Mađarsku, a za njih Srbija
Foto: Thinkstock

Preciznije, poslednjih pet godina te ture su obostrane, ali se iz Mađarske dolazi sve više u Srbiju. Tačnije na subotički buvljak.

Za prodavce na subotičkom buvljaku poznavanje mađarskog jezika se podrazumeva, jer skoro 95 odsto njihovih kupaca dolazi upravo iz Mađarske. To potvrđuju i cene na tezgama, obavezno izražene i u mađarskim forinatama.

“Sad, samo Mađari dolaze, od njih sve, inače od naših ne možemo ništa zaraditi", kaže jedan od prodavaca dodajući da nema Mađara da bi se pijaca zatvorila.

Ali, buvljak radi punom parom. Već pri dolasku na pijacu, registracije na automobilima objašnjavaju ko ovde najviše kupuje.

A šta kupuju, najčešće? Vegetu, čokolade, odeću, obuću...

Međutim, ima robe koju nikako ne kupuju, a to su cigarete.

Ono što često kupuju, ali o čemu niko ne želi pred kamerama da govori, jeste markirana odeća. I ta roba, ali i većina druge na tezgama subotičkog buvljaka, kupljena je upravo u Mađarskoj. Ovde je jeftinija za 10 do 20 odsto, zbog povrata PDV-a na granici, pri ulasku iz Mađarske u Srbiju.

Nekada se iz Srbije odlazilo u Mađarsku u šoping, to je i dalje praksa, ali poslednjih godina sve više ljudi iz Mađarske dolaze na subotički buvljak u nabavku. Neki su čak skloni da sa masovnim dolaskom Mađara na subotički buvljak, vikendom, povežu gužve na granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: