Njemu (iz Srbije) je uspelo: Biti broj 1 za Ikeu

Uslovi koje Ikea traži da biste radili za nju su obimni, ali vam daje šansu da vidite gde ste, što je dragoceno, kaže za B92 Biz Edin Dacić.

Srbija

Izvor: B92, Vesna Bjeliæ

Nedelja, 02.04.2017.

12:06

Njemu (iz Srbije) je uspelo: Biti broj 1 za Ikeu
(Foto: Thinkstock.com)

Njegovo ime proslavila je upravo Ikea, nakon što se pročulo da je Dacić vlasnik švajcarske kompanije Daccomet AG, u okviru koje posluje i fabrika Standard furniture u Ćupriji, poznata po proizvodnji oklagija za Ikeu.

"Imamo dve kompanije u regionu, jedna je u Srbiji u Ćupriji koja je vrlo poznata po oklagijama. Imamo i još jednu veću, u Prnjavoru gde imamo skoro 400 zaposlenih, ali zajedničko za obe je da 100 odsto rade za Ikeu“, kaže on.

Dacić se šali da je zahvalio premijeru, koji je govorio javno o oklagijama, i rekao da je on postao njihov najbolji spoljni saradnik i da kompanija jeste najpoznatija po oklagijama, ali da imaju i druge proizvode. Kako je rekao, prave i masivni nameštaj, krevete, kredence...

Koliko je onda teško dobavljačima, kao što je on, da zadovolji potrebe jedne Ikee?

"Uslovi su toliko veliki da nemate dovoljno prostora da opišem njihovu obimnost. Ali ono od čega potiče sve je mentalni sklop. Morate da prihvatite vrednosti Ikee, koje nisu prazna priča. Vi potpisujete ugovor kojim ćete da poštujete zahteve po pitanju socijalnih, ekoloških pitanja, poštovanju loklanih zakona...“, priča on.

Dodaje da Ikea dogovoreno i te kako proverava i da se dešava da šalje i vanredne kontrole.

"Nije to mrtvo slovo na papiru, Ikea tu ume da bude stroga i rigorozna ukoliko primeti da to neko ne poštuje“, kaže Dacić.

S druge strane, Dacić kaže da je Ikea svesna izazova sa kojima se dobavljači suočavaju:

"Ako vi imate određene prepreke da to ispoštujete, na primer zbog regije koja kaska za razvojem, ona je spremna da vam pomogne ne samo kroz znanje već i finansijski da vi možete što pre da dosegnete nivo koji je potreban da biste postali Ikein dobavljač i da počnete s njima zajedno da rastete“, kaže.

Naš sagovornik kaže da su prednosti poslovanja s Ikeom jasne i da nema govora o nečem što im je taj posao eventualno odneo. Takođe, kaže da ga sada manje boli glava.

"Vidim šanse. Nama najbolje vreme tek dolazi, mi smo u početku razvojne faze. Dok zemlje koje su ekonomski više razvijene, one su svoje potencijale već iskoristile. Nama Ikea čak ne zabranjuje da radimo sa drugima. Međutim, kada iskalkulišemo sve, najviše se isplati da radimo sa njima“, tvrdi Dacić.

Dodaje da je region u prednosti i kada je reč o ceni sirovina, ceni radne snage i da ima još potencijala za dalji razvoj produktivnosti, automatizacije sredstava itd.

Njima je dragoceno i to što im Ikea pruža šansu da se upoređuju s drugima, na, kako kaže, institucionalizovan način.

"Daje povratne informacije ako konkurišete za posao. Tako možete da vidite gde ste u odnosu na druge, da li vam je proizvod bolji ili lošiji, ali vam pruža šansu da vidite naročito gde ste slabiji - da li zbog cene materijala koji ste izabrali ili vremena koje vam je potrebno za izradu, kaže on.

To što su, bar za sada, jedini dobavljač Ikee sa ovih prostora, omogućilo im je da kuju planove za novu fabriku.

"Nadamo se da ćemo i dalje imati dobar kvalitet i konkurentne cene jer će onda to biti za nas šansa da se dalje razvijamo. Da zapošljavamo još radne snage. Trenutno smo u fazi akutalizacije studije izvodljivosti za još jednu fabriku u regionu“, priča on.

Osim nove fabrike, u planu je i novi proizvod i spremni su da ulažu u širenje poslovanja, a tvrdi da će im Ikea ostati glavni partner. Konkurencije se, kaže, ne plaši.

"Imamo dobre proizvode, već izgađen imidž... Prošle godine imalo smo povećanje prodaje u srpskoj farbici za 16 odsto i ove godine u planu je povećanje od 20 do 25 odsto. Naša predviđanja jesu optimistična, ali to nije nešto što ja sebi želim - to su najave koje smo mi dobili od Ikee, jasan je Dacić. @VesnaBjelic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: