Čovek koji misli da mu treba dati stan za račune

Svilajnčanin Brana Živković već deset godina sakuplja fiskalne račune.

Izvor: B92
Podeli
Foto: tanjug, ilustracija
Foto: tanjug, ilustracija

Smatra da je zaslužio stan u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” zbog predanog čuvanja računa i urednog beleženja cena. On nije kao većina potrošača.

Nakon kupovine dobijeni račun Brana Živković iz Svilajnca nikako ne baca već odlaže u posebnu fasciklu. Sačuvani računi sada jasno govore koliko su se cene izmenile poslednjih godina, kaže Brana.

Radio je kao trgovac, magacioner i blagajnik. Svi su imali poverenja u njega jer je uredno vodio računa o novcu i nikada nije imao manjak. Tako vodi računa i o kućnom budžetu.

„Pre deset godina krompir je bio 29,90 a banane su bile 69,90. dinara. Hleb beli je bio 21 dinar. Banane su otišle sto posto. Poskupele, a krompir je ostao na isto. Oni su odmah istog dana zavedeni. Danas evo koji je kupljen on je taj račun...316 dinara u prodavnici Vračar u koju ja svako jutro pazarim“, kaže Brana Živković iz Svilajnaca.

Dok većina sakuplja račune kako bi učestvovala u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi”, Svilajnčanin Brana Živković, sa deset fascikli fiskalnih računa, ne želi da se takmiči.

- Zašto ne želite da pošaljete kovertu sa računima?

„Zato što ja smatram da sam pre svih zaslužio stan. Ja imam svoj princip. Kad bi to sad pravda neka bila zasedala bi komisija i rekla dajte ovaj čovek što ima ovu ideju jer ja sam pun ideja. Prvi sam eto...nek se nađe neko u Srbiji ko ima ovu kolekciju“, kaže on.

Osim fiskalnih računa, Brana Živković sakuplja i stare predmete, knjige, nekadašnje članske kartice, suvenire. Ima trideset i pet različitih zbirki, ali ona s fiskalnim računima ga je očigledno proslavila. Kako su njegove mnogobrojne kolekcije rasle Svilajnčanin Brana Živković je rešio da jasno označi mesto svojih jedinstvenih zbirki. Ppostavio je znak na kojem piše “Branino sokače”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 290 idi na stranu