Srbija mistrijom plaća dug za gas

Država i građevinske firme predlažu modele podrške za nastup u Ruskoj Federaciji. U Ministarstvu savetuju neimarima da se udruže u konzorcijume

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

12:54

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Rusko tržište je veoma zahtevno, i malo je srpskih kompanija koje samostalno mogu da dobiju poslove na njemu, pišu Večernje novosti.

U Ministarstvu građevine, infrastrukture i saobraćaja smatraju da je rešenje udruživanje građevinara, pa su zato pokrenuli inicijativu da naše kompanije osnivaju konzorcijume kako bi imale veće šanse da dobiju poslove u inostranstvu. A da bi mogli da se pokažu u svetu, moraju prvo dobiti priliku da rade u svojoj zemlji.

Država je kroz infrastrukturne projekte koji se realizuju otvorila prostor za veće učešće domaćih kompanija kao glavnih izvođača, što u prošlosti nije bio slučaj - ističu u Ministarstvu građevine. - Domaćim kompanijama je, između ostalog, povereno da kao glavni izvođači grade deonicu južnog kraka Koridora 10 od Srpske Kuće do Levosoja, kao i most Ljubovija - Bratunac.

U Ministarstvu smatraju da će uspešna realizacija projekata u Srbiji pomoći u oporavku domaće operative i doprineti da domaće građevinske kompanije budu konkurentnije i steknu neophodne reference za nastupanje na drugim tržištima.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić tvrdi da je najveći problem za srpske kompanije to što nemaju garancije banke niti države. S obzirom na veliki dug za gas koji Srbija ima, Rodić smatra da bi jedno od rešenja bilo i da naše kompanije odu u Rusiju da rade, a da majstore plati Srbija i tako refundira dug za plavi energent. - Korist bi bila obostrana, jer bi to bio veliki podsticaj za srpske građevinare, pošto bi im se obezbedio posao - objašnjava Rodić. - Samo organizovan nastup garantuje uspeh, i zato je važno da država posreduje oko ugovaranja radova. Trenutno ima svega nekoliko firmi, poput "Energoprojekta", "Puteva Užice" ili ZGOP, koje imaju registrovane firme u Rusiji, što je preduslov da bi tamo mogle da šalju radnike.

Rodić napominje da Srbija ima majstore i inženjere koji zadovoljavaju kriterijume stranih kompanija i investitora, ali napominje da to nije dovoljno.

- Nedostaje nam menadžment koji će od početka do kraja voditi posao - kaže potpredsednik Građevinske komore. - Od direktora projekta, šefa gradilišta, inženjera koji će voditi pojedine sekcije...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: