Sindikati zovu: Ne na pir, na ulice

Beograd -- Iako je u Srbiji sutra dan kada bi radnici trebalo da budu najglasniji, radnička klasa je utihnula, ostala je još samo prvomajska žalopojka sindikata.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Prvim masovnim izlaskom na ulice, pre 128 godina, radnici su se izborili za osmočasovno radno vreme i, kao simbol uspeha u radničkoj borbi, ustanovili međunarodni praznik rada i radničkog pokreta.

Sindikati upozoravaju da u Srbiji veliki broj građana nema posao, a da više od milion građana živi ispod granice siromaštva, da je radno stanovništvo prinuđeno da radi prekovremeno, za male ili neredovne plate, koje uglavnom zavise od poslodavaca.

Pravo na odmor, nadoknade za prekovremeni rad, rad u smenama i noću ili državnim praznicima, uvećanje zarade po osnovu minulog rada, troškovi ishrane i odmora, tretiraju se kao kočnica razvoju i investicijama, a kolektivni ugovori kao nepotreban i prevaziđen instrument koji usporava napredak, upozoravaju sindikati. "Cilj nam je razvijena Srbija zadovoljnih građana... Srbija u kojoj se poštuju prava, zakoni, standardi i istinske vrednosti, u kojoj se živi od sopstvenog rada, u kojoj svi imaju pravo na rad, a ne samo na bedu i glad, Srbija u kojoj mladi imaju svetlu budućnost, a stariji mirnu starost... Srbija u kojoj nema straha i neizvesnosti od svakog novog dana. Zato, budimo glasniji i odlučniji u borbi za bolji i pravičniji svet. Budimo solidarni i jedinstveni u borbi za bolju budućnost jer je samo tako možemo izboriti

", navodi se u prvomajskom proglasu sindikata.

"Izađimo na ulice"

Međunarodni praznik rada, 1.maj, sutra će biti obeležen širom sveta. Praznik je ustanovljen u znak sećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Prvi maj je u Srbiji prvi put obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S) i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost pozvali su svoje članove i Beograđane da dođu na sutrašnji skup, kojim se tradicionalno obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj.

Savez samostalnih sindikata Srbije pokušaće da 1. maj sutra "izvuče" iz stereotipa na - ulice, simbolično obeležavajući ono što taj dan predstavlja - borbu za radnička prava, rekao je Tanjugu potpredsednik S S S S Zoran Mihajlović.

"Imamo dosta problema kao svuda u svetu, radnici se u Srbiji bore nažalost, za ona osnovna prava i vraćamo se u prapočetak sindikalnog delovanja. Pokušavamo da ovaj praznik, koji je obeležavan proslavama i pirovanjem, obeležimo na ulici. Mi smo sada u situaciji da se borimo za tri osmice- po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja", poručio je Mihajlović.

Predstavnici tih sindikata obeležiće sutra Međunarodni dan rada, 1. maj, okupljanjem na Trgu "Nikole Pašića" i protestnom šetnjom do Slavije, s ciljem da skrenu pažnju na težak položaj radnika u Srbiji.

U Srbiji mora doći do ukrupnjavanja sindikalne scene, jer, kako je rekao, postoje sindikati čiji se predstavnci ne bore istinski za prava radnika već isključivo za svoje interese.

"1. maj nije 1. april, ne šalite se s nama"

Predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije, LJubisav Orbović i Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost", Branislav Čanak pozvali su građane da se sutra pridruže protestnoj šetnji kroz Beograd, kojom će se obeležiti Međunarodni praznik rada.

"Pozivamo sve koji misle da su bili ugroženi, ili očekuju da će biti ugroženi da dođu sutra u protestnu šetnju", kazao je Čanak.

Po njegovim rečima, dva su razloga za obeležavanje Međunarodnog praznika rada: sećanje na poginule pre 128 godina u Čikagu i sadašnje stanje u Srbiji.

"Mi sutra imamo jake razloge za obeležavanje 1. maja, a jedan je duga i veoma mučna procedura promene Zakona o radu, jer je bila usmerena na ukidanje već osiromašenih prava zaposlenih i budućih zaposlenih ali i penzionera", kazao je Čanak.

Slogan sutrašnjeg skupa je "1. maj nije 1. april, ne šalite se s nama".

"Srbija više ne može da govori ni o kakvim reformama, ako se stalno reformišu radnici. Sad malo da pređemo na nekog drugoga, da vidimo
da li će to dati rezultate",
rekao je Čanak.

On je istakao da Srbija treba da definiše šta hoće, gde ide, s kim putuje i ko plaća cenu tog puta.

"Mi treba da krenemo ka Evropi stabilo, umiveni, sveže obrijani i lepo obučeni, pa tek onda da zakoračimo u Evropu. Ne možemo sve očekivati od Evrope", kazao je Čanak.

Predsednik S S S S Ljubisav Orbović je kazao je da ovaj 1. maj opredeljuje u kojem će pravcu ići Srbija: da li neoliberalni sistem ili ravnopravno društvo.

"Ovo što nova vlada najavljuje, vodi ka smanjenju prava zaposlenih koja su već niska, smanjenju zarada koja su takođe niska, kao i smanjenju broja zaposlenih. Mora se reći: 'Ne!" ", kazao je Orbović.

Po njegovim rečima, Srbiji su potrebne reforme koje će obezbediti zapošljavanje i pristojan životni standard svih.

"Ideja o štednji i smanjenju zarada i penzija je neprihvatljiv način. Mi smatramo da se povećanjem potrošnje može omogućiti jedan prihvatljiv život i na taj način se pokrenuti privreda", kazao je Orbović.

"Pokažimo da nismo pusta raja"

Planirano je da sutra učesnici, posle kraćeg programa koji će početi u podne na Trgu Nikole Pašića, šetnjom sa Trga Nikole Pašića, kroz Dečansku ulicu, pored Doma omladine, Makedonsku, Kolarčevu, preko Terazija i ulicom Kralja Milana do Slavije javnosti ukažu na probleme sa kojima se suočavaju. Manifestacija će se završiti na Trgu Slavija, polaganjem venaca ispred spomenika Dimitriju Tucoviću, osnivaču organizovanog radničkog pokreta u Srbiji i velikom borcu za radnička prava.

Konfederacija slobodnih sindikata danas je, u proglasu pozvala radnike da 1. maja organizovano izađu na ulice kada ih na proteste bude pozvao bilo koji sindikat i dignu glas za poštovanje svojih prava.

"Ako verujete onima koji vam obećavaju bilo kakav posao, bedne plate, rad od jutra do sutra, ali i 'bolje sutra', a sami godinama žive na vaš račun i mnogo bolje od vas, onda sedite kod kuće i čekajte", navodi se u proglasu.

Radnici se pozivaju da izađu na ulice ukoliko se osećaju prevareno, ali i spremno da se bore za budućnost svoje dece.

"Izađite na ulice kada vas budemo pozvali mi ili neki drugi sindikat, da im pokažemo da nismo 'pusta raja', koju svako može da vara i eksploatiše koliko mu je volja, već samosvesni i ponosni radnici koji su spremni da se bore za svoje pravo na dostojanstven rad i život", navodi se u saopštenju.

Međunarodni praznik rada, 1. maj, ove godine će, prema najavama u regionu i svetu biti obeležen uglavnom protestima, umesto urancima, a politički lideri u svojim čestitkama poručuju da su svesni teške situacije u kojoj se radnici nalaze.

Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S) i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost delili su danas na četiri lokacije u Beogradu propagandni materijal, pozivajući svoje članove i Beograđane da dođu na sutrašnji skup, kojim se tradicionalno obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj.

Materijal je deljen i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, sa ciljem da se animira što veći broj ljudi da im se pridruži u obeležavanju dana koji je simbol borbe za radnička prava.

Da li će biti veliki odziv na poziv sindikata - videćemo. Podsetimo, da je u protestnoj šetnji u Beogradu prošle godine bilo tek par stotina ljudi.

strana 1 od 400 idi na stranu