Struju krade ko stigne i gde stigne

Beograd -- Kilovat za kilovatom koji "tajanstveno“ nestaju sa mreže svake godine Elektroprivredi Srbije donesu gubitak od oko 60 miliona evra.

Izvor: Novosti
Podeli

Toliko para "izgori“, naime, samo zbog neovlašćenog korišćenja električne energije.

Brojke pokazuju da oko četiri odsto ukupno proizvedene struje u našoj zemlji godišnje bude - ukradeno. A kradiljivci su veoma domišljati.

EPS je dosad otkrio više od 50 različita načina za krađu električne enrgije Generalno se kod svih registrovanih kupaca to može svesti na dve grupe - kažu u EPS.

To su: oštećenje mernog uređaja na način da ne registruje pravilno potrošnju energije i priključenje potrošnje na elektrodistributivnu mrežu mimo mernog uređaja. Zabeleženo je i samovlasno priključenje na mrežu objekata koji nemaju potrošački status, odnosno, nisu u evidenciji elektrodistributivnih preduzeća.

Električnu energiju kradu i siromašni i bogati građani. U EPS kažu, pravila nema. "Primetili su samo da im se u krađi struje, razlikuju metode i pomagala. Činjenica je da bogatiji pribegavaju metodama krađe za koje su potrebna i određena tehnička pomagala za koje je ponekad potrebno izdvojiti značajne sume novca", ističu u EPS.

Čak i ako imaju brojilo, takvu potrošnju ne može da očitava. Montiraju se i jaki magneti na brojila, kako bi "smirili“ okretanje brojčanika.

Zabeleženo je i da kradljivci pred strujomer postavljaju sklop žica sa prekidačem, pa od "jeftine“ tarife naprave - "besplatnu“. Neretko naprave i sićušnu rupu na staklu brojila, kroz koju iglom zaustave brojač. Često vežu instalaciju bez brojila...

U Elektroprivredi tvrde da ulažu velike napore, pre svega kroz proveru kupaca, kako bi smanjili ovakve gubitke. Godišnje njihove ekipe obave više od 500.000 kontrola.

"I pored velikog broja otkrivenih krađa, smanjenje gubitaka je zanemarljivo. Tokom kontrola naše ekipe registruju godišnje i do 10.000 neovlašćenih korišćenja struje", tvrde u EPS-u.

strana 1 od 277 idi na stranu