Ko je šeik Zajed al Nahjan

Princ prestolonaslednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan koji dolazi u zvaničnu posetu Srbiji je naslednik krune i zamenik vrhovnog komandanta vojnih snaga.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

09:54

Default images

Pored toga šeik je i predsedavajući Izvršnog saveta Abu Dabija, piše Blic.

Rođen je 1961. godine i igrao je aktivnu ulogu u razvoju emirata Abu Dabija kroz više od tri decenije brzog ekonomskog i socijalnog razvoja.

Davno pre njegovog imenovanja za naslednika prestola, bio je poznat kao vodeća snaga u inicijativama da se obezbedi i ojača sigurnost u Abu Dabiju, održivi razvoj i ekonomska raznovrsnost.

Pored vojne odgovornosti, general Šeik Mohamed bin Zajed bio je glavni savetnik svoga oca o bezbednosnim pitanjima, pokojnog Šeika Zajeda bin Sultana al Nahjana, i postao zamenik premijera 2003. godine. Od 2004. godine bio je prvi zamenik predsedavajućeg, a kasnije i predsedavajući Izvršnog saveta Abu Dabija.

General Šeik Mohamed je aktivni član Vrhovnog saveta za naftu, koji ima jurisdikciju nad pitanjima vezanim za naftu i energiju. Primio je brojne zahvalnice i odlikovanja od UAE i drugih zemalja, među kojima su Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, JOrdan, Maroko, Pakistan, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Italija, Kina, Južna Koreja, Malezija i Ujedinjene Nacije.

Inače, veliki izvoznik nafte - Ujedinjeni Arapski Emirati imaju privredu koja se razvija najbrže na svetu. Očekuje se da u 2013. ostvari rast realne ekonomije od 3,2 odsto, isti kao i prošle godine.

Venčanje od 100 miliona dolara

Kada je Šeik Mohamed bin Zajed bin Sultan al Nahjan, prestolonaslednik Abu Dabija, oženio princezu Salamu 1981. godine, njegovi ponosni roditelji dali su da se izgradi stadion sa 20.000 sedišta za proslavu svadbe koja je trajala nedelju dana, i koja je u to vreme bila najskuplja svadba na svetu vredna tadašnjih 100 miliona dolara. Šeik je te nedelje na konju posetio svaki grad u emiratu, i svakom od njih odneo hranu. Za vreme svadbene ceremonije, venčane poklone za njegovu mladu nosilo je 20 kamila ukrašenih draguljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: