SNS: Evo zašto treba glasati za nas

Srpska napredna stranka objavila je večeras na svom sajtu programski dokument - "Belu knjigu - Programom do promena".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2011.

01:15

Default images

Ona predstavlja, kako se navodi, platformu delovanja "u uslovima duboke ekonomske, socijalne i političke krize, a u želji da stvori uslove za izlazak iz krize i razvoj Srbije".

U tekstu se navodi da su “snažna privreda, povećanje zaposlenosti i ekonomsko blagostanje, uz racionalno korišćenje prirodnih resursa u skladu sa najvišim interesima građana Srbije osnovni ciljevi Srpske napredne stranke“.

Dodaje se i da za Srbiju neće biti ’dobrih’ i ’loših’ tržišta, jer su sva tržišta gde se mogu plasirati proizvodi i roba iz Srbije, i dobra i potrebna“. Ta stranka u svom programu naglašava da će transparentnost biti jedno od obeležja ekonomske politike i da bi to moglo da dovede do smanjenja korupcije i uštede od preko 62 milijarde dinara ili nešto preko dva odsto BDP-a.

SNS namerava i da eliminiše odnos tajkuna i politike, najstrože kazni korpuciju, smanji poreze. "Pred SNS je velika odgovornost da po preuzimanju vlasti smanji državnu štetu od neekonomskog zaduživanja. Namera nam je da ukinemo ili smanjimo poreze i carine na uvoz novih savremenih mašina, opreme i visokotehnoloških alata za proizvodnju", navodi se.

Planira se i da se poveća baza poreskih obveznika i istovremeno smanji porez na 4-10 odsto, oslobode od poreza na profit u prve dve godine svi preduzetnici koji ulažu u proizvodnju i zapošljavaju nove radnike i da se uvede ekstra porez za luksuznu potrošnju.

SNS namerava da ukine monopole, čime se direktno utiče na smanjenje troškova privrede.

Za Srpsku naprednu stranku “ključni element za razvoj srpske ekonomije jeste stvaranje povoljnog ambijenta za privlačenje investicija u sektore proizvodnje i izvoza, i podizanje konkurentnosti prioritetnih sektora“.

Srpska napredna stranka smatra da bi konačni cilj svih reformi trebalo da bude stvaranje moderne, funkcionalne, uređene, prema svojim građanima odgovorne, duhovno i nacionalno osvešćene države Srbije koja se razvija u miru.

Moravom do Egeja, metroom po Beogradu, putem i prugom do Bara

Kada su u pitanju saobraćaj i saobraćajna infrastruktura najavljuje se realizacija projekta "Rekom do Egejskog mora", kao i finiširanje Koridora 7 sa pritokama i Koridora 10 sa priključnim putevima i kao i železničkom infrastrukturom na njemu.
Za projekat “Rekom do Egejskog mora“ se kaže da će se sredstva obezbediti većim delom iz fondova EU, jer je “EU zainteresovana za što efikasnije unapređenje rečnog saobraćaja, kao jeftinog i nezagađujućeg vida transporta“.

U planu naprednjaka se navode i već poznati projekti poput rekonstrukcije pruge Beograd-Bar (za koju se inače, verovatno greškom, navodi da je procena srpskog dela ulaganja - 350 milijardi evra), kao i gradnja autoputeva Pojate-Kruševac-Kraljevo-Čačak i Temišvar-Vršac-Beorad-Bar.

Tu su i nezaobilazni most Zemun–Borča i metro u Beogradu.

EPS će vredeti 10 mlrd. evra, Srbijagas sedam

Navodeći da Srbija nema dovoljno energije i energenata, kao i da rasipa energiju, ta partija kaže da će njihovom pobedom na izborima “energetski i rudarski sektor od zapuštenog postati održiv sektor, koji će služiti generacijama koje dolaze“.
SNS dodaje da su “javna preduzeća u tom sektoru, koja su bila uzor evropskim kompanijama, postala legla korupcije, sa veoma nepovoljnim ekonomskim energetskim pokazateljima“, pa je za prethodnih deset godina u ovom sektoru je nestalo blizu 50 milijardi evra, dok su cene električne energije porasle za 628 procenata, gasa za preko 450 odsto, a derivata za 520 posto. Naprednjaci zato predlažu da “naša zemlja bude tranzitni koridor za naftu, naftne derivate, gas, tečni naftni gas i električnu energiju, i skladište za energente“, čime će se obezbediti dovoljnost energije i energenata za potrebe Srbije.

Kada su u pitanju ciljevi, navodi se da će namera SNS da Elektroprivreda Srbije podigne vrednost na 10 milijardi evra, a Srbijagas na sedam milijardi, u naredne četiri godine. Glavni prioritet jeste energetska bezbednost Srbije.

U toj partiji navode da “izgradnja gasovoda ’Južni tok’ na teritoriji Srbije mora biti jedan od apsolutnih prioriteta svake naredne nacionalno odgovorne vlade“.

Vratiti mlade iz sveta, zaštititi stare

Kao jedan od imperativa politike te stranke naglašava se “zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz Srbije i povratak mladih iz dijaspore, kao i njihovo uključivanje u sve sfere društvenog života“. “Tako ćemo sprečiti da Srbija i dalje gubi milijarde evra zbog ustupanja visokoobrazovane omladine koju je školovala, a potom njihovo znanje i veliki talenat, poklonila zemljama širom sveta“, navodi SNS.

Srpska napredna stranka obećava da će država zaštititi stare građane, omogućiti im humanu i dostojanstvenu starost i sprečiti njihovu diskriminaciju.

Preduslov za mirnu i socijalno sigurnu starost je dobro rešen penzioni sistem, stabilna i materijalno obezbeđena porodica i dobri socijalni programi, piše u progremu SNS.

Ta stranka smatra da „svi moraju da imaju jednako pravo na dostojanstvenu starost“ i navodi da će se “izvršiti zaštita penzija. Bilo da su starosne, invalidne ili porodične, one moraju imati realnu vrednost i biti usklađene sa rastom plata“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

290 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: