Pola izvoza u Srbiji prave stranci

Beograd -- Najveći izvoznici iz Srbije su multinacionalne kompanije. Preko njih se plasira više od pola srpskog izvoza, a najbolje prolaze metalurgija, prehrana i lekovi.

Izvor: Novosti
Podeli

Prva kompanija na spisku je “Ju-Es stil”, koji je za prvih osam meseci ove godine izvezao robu vrednu 564,8 miliona dolara.

Do stranih kupaca daleko se teže probija roba malih i srednjih preduzeća, pa je njihova šansa u tome da postanu deo lanca dobavljača velikih. Glavna prednost je što imaju ugovorenog kupca, pa su pošteđeni troškova promocije proizvoda.

"Kada ste u lancu velikih dobavljača, imate poznatog kupca i vaša roba se nalazi na nekom tržištu", objašnjava Goran Džafić, zamenik direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

Drugo mesto među izvoznicima iz Srbije zauzima “HIP-Petrohemija Pančevo” sa plasmanom vrednim 179,9 miliona dolara u prvih osam meseci ove godine. Treća je “Valjaonica bakra Sevojno” (158,3 miliona dolara) i Naftna industrija Srbije (142,4 miliona). “Tigar gume” je peti na listi (124,6 miliona), a prate ga “Impol Seval” (115,5 miliona), “Hemofarm” (97,5 miliona dolara), “Tarket” Bačka Palanka (81,4 miliona), “Tetra pak” (70,3 miliona) i “Simens” (70,1 milion dolara).

On dodaje da je "za malo preduzeće problem da nastupa na inostranom tržištu. Mora da nastupa na sajmovima, da nađe kupca, da ima sve neophodne sertifikate i bankarske garancije. To je teže nego kada radi za veliku kompaniju i imate ugovorenu prodaju".

"Važno je, međutim, da deo proizvodnje ipak samostalno plasira na tržište. U vreme krize su neke od tih velikih kompanija posustale, nisu plaćale i onda su za sobom povukle i mala preduzeća. Zato je važno da deo proizvodnje samostalno plasirate za svaki slučaj", kaže Džafić.

Među velikim kompanijama za koje rade naše firme je i Metro. Ona proizvodi svoju robnu marku u saradnji sa našim proizvođačima.

"U ovom trenutku više od 70 lokalnih firmi proizvodi više od 430 artikala pod imenom robne marke Metro. Od toga deset proizvođača ima mogućnost da izvozi u druge zemlje u kojima poslujemo i oni trenutno izvoze više od 80 artikala", kažu u Metrou.

Proizvodi se izvoze u Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Češku, Slovačku, Bugarsku, Ukrajinu i Austriju, a plasira se zamrznuto voće, maslinke, kakao krem, čokoladne bananice, keks, čips i oko 30 artikala proizvedenih za odeljenja deterdženata i kozmetike.

Takođe, više stotina domaćih dobavljača radi za “Japan tobako internešnel”. Od njih se nabavlja široki spektar proizvoda i usluga, od repromaterijala za negu i proizvodnju duvana, preko rezervnih delova za održavanje pogona obrade duvana, polica za izlaganje do najrazličitijih usluga. Svega deset odsto dobavljača ove kompanije je iz inostranstva.

Vesti

strana 1 od 339 idi na stranu