Iz NIP-a za RTB Bor 80 mil. dinara

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan će izdvojiti 80 miliona dinara za dva ekološka projekta u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2010.

19:27

Default images

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je kazala da će za projektnu dokumentaciju zatrpavanja napuštenog površinskog kopa u Boru, jalovinom sa deponije kod sela Veliki Krivelj, biti izdvojeno između 35 i 40 miliona dinara. "Time ćemo sprečiti nastavak zagađenja okolnih borskih sela Donja Bela Reka, Oštrelj i Veliki Krivelj", rekla je ministarka.

Prema preliminarnim podacima koje je izneo generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, zatrpavanje kopa će trajati najmanje deset godina, i za te potrebe biće izdvojeno do sedam miliona dolara.

Ministarka Kalanović je napomenula da će u ovoj godini započeti i proces ispumpavanja kiselih voda iz majdanpečkog rudnika bakra, koji je u sastavu RTB-a. "Na ovaj način će se rešiti problem nastale akumulacije kiselih voda, a otvoriće se mogućnost nastavka eksploatacije rude u Majdanpeku", kazala je Kalanovićeva.

Ona je dodala da će realizacija tog projekta, za koji postoji projektna dokumentacija, koštati 40 miliona dinara.

Za sanaciju brane kriveljskog jalovišta, RTB je 2008. godine iz NIP-a dobio dva miliona evra, a Ministarstvo ekologije je za smanjenje aerozagađenja iz ovdašnje topionice bakra, obezbedilo milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: