Por: Arbitraža za koncesiju u toku

Direktor austrijske kompanije Por za Srbiju Valter Rekerzigl kaže da je u toku arbitraža povodom raskida koncesije za izgradnju puta Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2009.

14:31

Default images

"Arbitraža je počela, odvija se prema proceduri Međunarodne trgovinske komore u Parizu", rekao je on i dodao da ne zna koliko taj proces može da traje.

Austrijske kompanije Alpina i Por, koje su bile izabrane za koncesionare za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, saopštile su početkom maja da su podnele zahtev za arbitražu zbog raskida ugovora.

Na pitanje da li je nakon pokretanja arbitraže kompanija Por sa Vladom Srbije razgovarala o tom problemu, on je kazao da su koncesionari "otvoreni za razgovore, ali da je arbitraža formalno počela".

Koncesionari, čija zajednička kompanija se zove Sever-jug autoput, traže obeštećenje koje je preliminarno procenjeno na 71 milion dolara i koje bi trebalo da pokrije kompenzaciju za sprovedene pripremne radove i naknadu za gubitak profita.

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega u martu 2007. godine potpisala je Vlada Srbije u kojoj je premijer bio Vojislav Koštunica. Prema ranijim procenama vrednost koncesije za autoput Horgoš-Požega je oko 1,5 milijardi evra.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Vlada Srbije saopštila je 2. februara ove godine da je dala nalog banci da se naplati garancija od deset miliona evra za izgradnju autoputa Horgoš-Požega od koncesionara jer oni nisu uspeli da do kraja 2008. zatvore finansijsku konstrukciju, što je bilo neophodno da bi Ugovor o koncesiji stupio na snagu, ali banka nije izvršila taj nalog.

Koncesionari su, kada su podneli zahtev za arbitražu, saopštili da su nastojali da pronađu sporazumno rešenje za probleme u sprovođenju ugovora, ali da srpska vlada nije bila spremna na to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: